Hlavní obsah

Průmyslová produkce mírně vzrostla, brzdí ji automobilový průmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba v lednu meziročně vzrostla o jedno procento. Automobilkám se tolik nedařilo, ale v ostatních průmyslových odvětvích produkce rostla. Meziměsíčně byla produkce podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyšší o 3,1 procenta.

Foto: Novinky

Stavební produkce

Článek

„Lednové výsledky průmyslu navázaly na trend ze závěru minulého roku. Výroba motorových vozidel v důsledku přetrvávajícího nedostatku dílů a odstávek sice klesla, ale ostatním průmyslovým odvětvím se dařilo a průmysl jako celek mírně vzrostl,“ uvedla Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

Meziročně nejvíce vzrostla výroba strojů a zařízení, a to o bezmála 11 procent. Většímu zájmu se kvůli pandemii koronaviru dál těšil také farmaceutický průmysl.

„Kromě již zmíněného automobilového průmyslu produkce meziročně významněji klesla ještě ve dřevozpracujícím průmyslu,“ dodal ČSÚ. Pokles dosahoval skoro 15 procent. Mírně, zhruba o čtyři procenta, pak nastal i ve výrobě elektřiny, plynu a tepla, což je ovlivněno nadprůměrně teplým počasím.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka bude produkce v automobilovém průmyslu kvůli válce na Ukrajině dál váznout, a to minimálně po celou první polovinu tohoto roku. „Pozitivem je alespoň fakt, že problémy se koncentrují téměř výhradně na nabídkovou stranu a poptávka po nových vozidlech zůstává silná. Zatím,” dodal.

Tahoun české ekonomiky v krizi. Aut se v lednu vyrobilo nejméně za 12 let

Ekonomika

Hodnota nových zakázek vzrostla o 6,9 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 8,3 procenta, tuzemské o 3,9 procenta. K meziročnímu růstu nejvíce přispěl chemický průmysl, kovodělný průmysl a výroba elektrických zařízení.

"V posledních třech měsících byla hodnota nově nasmlouvaných zakázek v podstatě stejná. Vysoká tempa růstu ve vybraných průmyslových odvětvích byla opět významně ovlivněna zvyšujícími se cenami," uvedla Iveta Danišová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Počet zaměstnanců v průmyslu se proti loňskému lednu zvýšil o 0,1 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla o 5,7 procenta.

Průmysl doplatí na drahé ceny a útlum poptávky

Výhled průmyslu pro letošní rok analytici revidují. Důvodem je pochopitelně válka na Ukrajině. V automobilovém průmyslu chybí součástky, ale problém pro průmyslovou výrobu představují i vyšší ceny pohonných hmot a energií.

EU si do konce zimy poradí bez ruského plynu

Válka na Ukrajině

„V neposlední řadě na podniky dolehne předpokládaný útlum poptávky, která doposud průmysl nebrzdila. Průměrný růst produkce v letošním roce aktuálně odhadujeme na dvě procenta,” uvedl ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Reklama

Výběr článků

Načítám