Hlavní obsah

Průmysl v listopadu rostl pomaleji

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová produkce v listopadu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostla o 0,4 procenta. Oproti předchozímu měsíci průmysl klesl o 1,7 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„Průmyslová produkce v listopadu mírně překonala úroveň loňského roku, a to díky automobilovému segmentu, ve kterém významnou roli hraje zahraniční poptávka,” konstatovala vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

„Produkce se zvýšila i ve výrobě chemických látek a přípravků, kde došlo k dlouhodobě plánovanému výraznému navýšení výrobních kapacit,“ dodala.

Tržby v průmyslu meziročně stouply o 1,1 procenta, na čemž má zásluhu především zahraniční poptávka. U přímého vývozu tržby vzrostly o 4,8 procenta, domácí tržby naopak poklesly o 3,7 procenta.

Prodej nových aut v Česku se loni prudce propadl

Ekonomika

„K meziročnímu růstu opět přispěla výroba automobilů, která však zpomalila z dvouciferného říjnového růstu na 3,6 procenta. Při pohledu na neočištěné hodnoty však výroba automobilů v listopadu spíše stagnovala, zatímco v říjnu rostla o více než 9 procenta,” uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Ačkoli tak automobilový sektor dohání ztráty z první vlny pandemie, kdy byly provozy uzavřeny, od ledna do listopadu je stále výroba meziročně nižší o 14 procent, propad se však postupně snižuje,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám