Hlavní obsah

Průmysl jen mírně zpomalil. Chmury se zatím nenaplňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová výroba v Česku v květnu mírně zpomalila meziroční růst na 3,2 procenta z dubnových 3,3 procenta. Nejvíce ji táhl automobilový průmysl, dařilo se také výrobě plastů a energetice. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla průmyslová výroba reálně vyšší o 1,1 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Produkce motorových vozidel se ve srovnání s loňským květnem zvýšila o 6,9 procenta. Výroba plastů vzrostla o 13,1 procenta a energetika o 6,1 procenta.

„Pokles naopak zaznamenala výroba nápojů a strojů a dále i odvětví těžba a dobývání,” uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

„Chmury se zatím nenaplňují. I když průzkumy nálad a zvláště pak indexy nákupních manažerů věští recesi, tvrdá data z reálné ekonomiky nic takového ani nenaznačují. Právě zveřejněná květnová čísla z českého průmyslu stále kontrastují s očekáváním a vlastně i s výsledky třeba německého průmyslu, který meziročně padá o 3,7 procenta,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek.

Na květnovém růstu měl podle něj velkou zásluhu hlavně automobilový průmysl.

„Potvrzuje se, že automobilky v posledních měsících dokázaly postupně vykrýt propad produkce z úvodu roku,” dodal Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám