Hlavní obsah

Průměrný český důchod je 10 741 korun. Mezi kraji se liší až o tisícovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný důchod v Česku činí 10 741 korun, ale mezi kraji se jeho výše liší až o tisíc korun. Nejvyšší průměrný důchod, 11 608 korun, je v Praze, kdežto v Olomouckém kraji, který je na dolním konci žebříčku, to je 10 503 korun. Vyplývá to z údajů za loňský rok, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrné výše důchodů v roce 2014

Článek

Průměr zahrnuje starobní, invalidní, vdovské a vdovecké i sirotčí důchody.

Praha má od ostatních regionů výrazný odstup. Středočeský kraj, který je s průměrným důchodem 10 836 korun druhý, zaostává za Prahou o téměř 800 korun, tedy zhruba sedm procent. U ostatních regionů rozdíly nejsou tak velké, u poloviny krajů je výše důchodů v rozmezí 10 500 až 10 600 korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hlavní město je na první příčce i v porovnání dílčích důchodů. Například u plných starobních důchodů, jejichž příjemci tvoří téměř dvě třetiny všech příjemců důchodů v Česku, dosáhla Praha loni průměru 11 837 korun. V Praze byly nejvyšší i vdovské, vdovecké a sirotčí důchody.

Na Olomoucku berou nejnižší důchody už sedm let

Na opačném konci žebříčku stál v mnoha kategoriích Olomoucký kraj. Vedle celkového průměru byly v regionu nejnižší starobní důchody, které činily 10 736 korun, invalidní důchody pro invaliditu třetího stupně i vdovecké důchody. Právě tyto tři kategorie patří co do počtu příjemců důchodů k největším.

Podle ČSÚ pobírají lidé v Olomouckém kraji nejnižší důchody v republice již sedmým rokem. Do výpočtu důchodů se odráží výše příjmů, a právě Olomoucký kraj patří podle údajů ČSÚ k regionům s nízkou průměrnou mzdou. Praha má mzdy dlouhodobě nejvyšší, v hlavním městě jsou však také mnohem vyšší náklady na život než jinde v republice.

V Česku je zhruba 2,9 miliónu příjemců důchodů, což je asi 27 procent celkového počtu obyvatel. Eurostat vypočítal, že v roce 2013 měl typický český penzista čistý příjem přes 15 tisíc korun. Rozdíl je dán tím, že část z nich má kromě starobního důchodu i další příjmy, někteří stále pracují, pronajímají nemovitost a podobně.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám