Hlavní obsah

Průměrná mzda stoupla skoro o tisícovku, ta se ale rozpustila v inflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průměrná mzda v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 845 korun na 24 126 Kč. Nárůst tak činil 3,6 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se ale mzda snížila o desetinu procenta. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Spotřebitelské ceny se zvýšily za první tři letošní měsíce o 3,7 procenta. Objem mezd vzrostl o 3,2 procenta.

Proti předchozímu čtvrtletí vzrostla průměrná mzda po očištění od sezonních vlivů o 0,8 procenta.

Za růstem stojí například mimořádné prémie

Na růstu nominální mzdy se podle statistiků značně podílel zvyšující se podíl mimořádných, nepravidelných odměn a prémií. "Lze předpokládat, že tyto nadtarifní složky nebyly vypláceny všem, a proto nedošlo k nárůstu mezd u všech zaměstnaneckých skupin stejně," dodal ČSÚ.

Druhým pozoruhodným faktem je podle ČSÚ zvyšující se podíl placené neodpracované doby, který nasvědčuje tomu, že zaměstnanci v průběhu kratší nemoci čerpají dovolenou. "Tento trend ovlivňuje úroveň průměrné mzdy, protože náhrada za dovolenou je placena průměrem předchozího období, zatímco za první tři dny nemoci nedostává zaměstnanec žádnou náhradu a potom čerpá nemocenskou," dodal úřad.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda v prvním čtvrtletí zvýšila meziročně nominálně o 3,6 procenta a reálně poklesla o desetinu procenta. V nepodnikatelské sféře se nominálně zvýšila o 3,5 procenta a reálně klesla o 0,2 procenta.

Počet zaměstnanců se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 0,4 procenta. Největší pokles statistici zaznamenali ve stavebnictví, a to o čtyři procenta. Ve veřejné správě a obraně a v kulturních, zábavních a rekreačních činnostech jejich počet klesl shodně o 2,8 procenta. Výrazný růst zaměstnanců, o 7,7 procenta, naopak podle statistiků zaznamenala oblast nemovitostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám