Hlavní obsah

Prodejnám bot a oblečení klesly v dubnu tržby o 81 procent, e-shopy si polepšily

Novinky, bož
Aktualizováno

Tržby obchodníků v dubnu klesly o 10,6 procenta, po očištění o vliv kalendářních dnů dokonce o 10,9 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V prodejnách s obuví a oděvy klesly tržby o 81 procent, naopak e-shopy si polepšily o 47,5 procenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Nucené zavření obchodů se podepsalo na tržbách.

Článek

Jde po měsíci už o druhou statistiku, která potvrdila výrazný dopad vládních opatření proti šíření nemoci covid-19 na tržby.

„Pokles zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny. Snížení celkových tržeb ovlivnila zejména vládní opatření omezující prodej v některých typech prodejen. Naopak tržby v internetových a zásilkových obchodech výrazně posílily, meziroční růst o 47,5 procenta byl nejvyšší za posledních 15 let,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

První statistika tržeb od zavedení vládních opatření. Potvrdil se výrazný propad

Koronavirus

Kamenné prodejny postihlo, že musely nuceně zavřít. Nejvýrazněji se propadly tržby v prodejnách s oblečením a obuví – o 81,1 procenta. V prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci došlo k propadu o 55,1 procenta.

O 28,3 procenta poklesly tržby v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením.

Tržby specializovaných prodejen s potravinami se propadly o 40,9 procenta. Téměř k žádnému poklesu nedošlo v nespecializovaných prodejnách smíšeného zboží s převahou potravin, na které se téměř žádné restrikce nevztahovaly. Jejich tržby se snížily jen o 0,4 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám