Hlavní obsah

Příští recese dopadne na Evropu drtivěji než krize před 10 lety, varuje Moody’s 

Novinky, bož

Příští ekonomická recese bude mít v Evropě horší průběh než světová finanční krize v letech 2008 až 2009. Podle ratingové agentury Moody’s starý kontinent tentokrát čeká ještě výraznější epidemie neschopnosti splácet dluhy.

Foto: Phil Noble, Reuters

Příští ekonomická recese bude mít v Evropě horší průběh než světová finanční krize v letech 2008 až 2009, varuje ratingová agentura.

Článek

Agentura upozornila, že v současné době je v Evropě dvojnásobné množství společností s ratingem B3– než před pouhými třemi lety. Tímto ratingem přitom agentura označuje výrazně spekulativní a rizikové investice.

To podle Moody’s signalizuje, že v průběhu příští recese lze očekávat mnohem větší výskyt nesplácení dluhů.

Období ekonomického poklesu podnítí pochybnosti o schopnosti společností splácet dluh a vydělávat peníze, uvedl podle deníku Daily Telegraph analytik Moody’s Jegor Nikišin.

Trhy se obávají recese. Přišla zlověstná inverze výnosových křivek

Ekonomika

V posledních dvanácti měsících se opakovaně objevily obavy, že by se mohla blížit recese v souvislosti s vývojem výnosových křivek amerických dluhopisů.

Jde o jev známý jako inverzní výnosové křivky, kdy jsou krátkodobé dluhopisy výnosnější než ty dlouhodobé. To je neobvyklé a často to předznamenává recesi. Trhy se však po krátkém zneklidnění zase uklidnily.

Trump neodsouhlasil zrušení cel na čínské zboží

Ekonomika

Negativně světovou ekonomiku ovlivňují obchodní spory mezi USA a Čínou. Jejich vývoj přitom v poslední době zavdával důvody k mírnému optimismu.

Tuto interpretaci však poněkud zpochybnil americký prezident Donald Trump, když neodsouhlasil zrušení cel na čínské zboží. Americké akciové indexy v reakci na jeho prohlášení klesly.

Obchodní válka mezi USA a Čínou trvá již od března 2018. Tehdy Trump podepsal první dekret o clech na čínský dovoz v ročním objemu zhruba 50 miliard dolarů (1,16 bilionu korun). Od té doby na sebe obě země vzájemně uvalují nová cla.

Reklama

Související články

Německo není v recesi, HDP překvapivě vzrostl

Německý hrubý domácí produkt (HDP) se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,1 procenta. Vyplývá to ze čtvrtečního sdělení Spolkového statistického úřadu (Destatis)....

Výběr článků

Načítám