Hlavní obsah

Německo není v recesi, HDP překvapivě vzrostl

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německý hrubý domácí produkt (HDP) se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,1 procenta. Vyplývá to ze čtvrtečního sdělení Spolkového statistického úřadu (Destatis). Tamní ekonomika se tak vyhnula hrozící technické recesi, jež je definována jako dva čtvrtletní poklesy HDP v řadě.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Historická budova Říšského sněmu v Berlíně

Článek

„Německé hospodářství v létě překvapivě mírně vzrostlo,” uvedl server týdeníku Die Zeit.

Ve druhém čtvrtletí přitom HDP Německa oproti prvním třem měsícům letošního roku poklesl o 0,1 procenta. Řada analytiků proto čekala, že se země ve třetím čtvrtletí propadne do takzvané technické recese. Ta je definována jako dva čtvrtletní poklesy HDP za sebou.

Důvěra investorů v německou ekonomiku prudce vzrostla

Ekonomika

V listopadu se výrazně zlepšila také nálada německých investorů měřené institutem ZEW. Nálada ve vedení německých podniků, kterou měří Institut ifo, nicméně na konci října stagnovala. Zůstávala tak na nejnižších hodnotách od prosince 2012.

Německo je pro Česko klíčovým obchodním partnerem, míří tam zhruba třetina českého exportu. Roční hodnota vývozu přesahuje bilion korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám