Hlavní obsah

Prezident Klaus zpečetil zdražení cigaret

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od července letošního roku se zvýší cena tabákových výrobků. Například cena cigaret vzroste zhruba o šest korun na krabičku. Prezident Václav Klaus v pátek podepsal novelu zákona o spotřební dani, která zdražování upravuje.

Článek

V obchodech se ale zvýšení daně projeví na cenách cigaret zřejmě se zpožděním. Obchodníci se totiž vždy silně předzásobovali cigaretami s levnějšími kolky. Další zdražení, a to zhruba o sedm korun, mohou kuřáci očekávat od dubna 2006.

Vzhledem k tomu, že na českém trhu zuří cenová válka, nezdraží zřejmě cigarety ve dvou krocích o celých 13 korun na krabičku, ale o něco méně. Další zvýšení daně bude zřejmě následovat i k 1. lednu 2007. Cigarety by tak během 1,5 roku měly podražit asi o 22 korun.

Novela obsahuje také ustanovení, podle něhož pořadatelé plesů nebo venkovských zábav mohou prodávat alkohol, pokud to tři dny před akcí oznámí celnímu úřadu. Dále prodloužila lhůtu, v níž se mají vlastní pozemku dohodnout se svým nájemcem na tom, kdo z nich zaplatí daň z nemovitosti za letošní rok. Malí výrobci vína také podle předlohy nemusejí podávat daňové přiznání, pokud by jim nevznikla daňová povinnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Senát o měsíc odložil zdražení cigaret

Horní komora parlamentu schválila zdražení cigaret, tak, jak jej navrhuje vláda, chce jej jen o měsíc odložit. Zákon o spotřební dani na tabákové výrobky proto...

Cigarety podraží o měsíc později

Cigarety citelně podraží až v červenci, původně to mělo být už v červnu. Poslanci totiž v úterý schválili novelu zákona o spotřební dani na tabákové výrobky...

Výběr článků

Načítám