Hlavní obsah

Přenositelnost čísel vyjde operátory na miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zavedení přenositelnosti telefonních čísel při přechodu mezi jednotlivými mobilními operátory by mohlo Eurotel, T-Mobile a Oskar Mobil dohromady vyjít až na miliardu korun. Tvrdí to zastupující ředitel Eurotelu Michal Heřman.

Foto: Lucie Nohlová

Ilustrační snímek z posluchárny ostravské Ekonomické fakulty.

Článek

Se zavedením přenositelnosti, která umožní uživateli ponechat si mobilní číslo při přechodu ke konkurenci, počítá návrh zákona o elektronických komunikacích zhruba v polovině příštího roku.

Podle Heřmana je výsledný efekt investice do přenositelnosti pro mobilní operátory sporný. "Ti, co chtěli přejít k jinému operátorovi, k němu dávno přešli, nebo používají více SIM karet," uvedl s tím, že službu využije pouze nepříliš velká skupina zákazníků. Nevidí souvislost ani mezi zavedením služby a možným poklesem cen služeb.

S tím, že k hromadnému pohybu mezi operátory nedojde souhlasí i manažerka externí komunikace T-Mobilu Martina Kemrová. Podle ní to ukazují zkušenosti ze zahraničí.

Termín zavedení služby šest měsíců po nabytí účinnosti zákona považují všichni tři mobilní operátoři za stěží zvládnutelný. O tom, že zákon se chystá, ale vědí už dlouho.

Tzv. přenositelnost čísel funguje už dva roky v pevných sítích. Za tu dobu byl převeden zhruba milión čísel. Většinou si lidé nechávají převádět své číslo poté, co se přestěhují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám