Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu v lednu stoupl na 25 miliard

Bohumír Žídek, Novinky, ČTK, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka skončil v prvním měsíci letošního roku rekordním přebytkem 24,6 miliardy korun. Ve srovnání s loňským lednem byl přebytek o 7,3 miliardy korun vyšší. Za výsledkem stojí skutečnost, že dovoz klesá rychleji než vývoz. V úterý to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační snímek.

Článek

„Vyšší tempo poklesu dovozu než vývozu zboží opět zapříčinilo rekordní přebytek lednové obchodní bilance. U vývozu se na poklesu podílela především motorová vozidla a jejich díly, u dovozu pak zejména ropa a zemní plyn,“ uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Vývoz klesl meziročně o 0,6 procenta na 303,1 miliardy korun a dovoz o 3,2 procenta na 278,5 miliardy korun. Leden 2021 měl přitom o dva pracovní dny méně než ten loňský.

„Meziroční pokles vývozu lze odůvodnit kalendářními vlivy. Určitý vliv však již mohly mít problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích, což se týkalo především automobilového průmyslu,“ konstatoval analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Covid přeshraniční obchod nezastavil. Listopadová bilance byla rekordní

Ekonomika

„Zhoršila se situace vývozu v oblasti motorových vozidel, která jsou pro Českou republiku klíčovým odvětvím, když přebytek klesl o 3,3 miliardy korun. Dále se prohloubil schodek salda obchodu s počítači o 1,3 miliardy korun,“ uvedl Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

„Obzvláště negativně vyznívá fakt, že celkový meziroční vývoz klesl o 0,6 procenta a dovoz dokonce o 3,2 procenta. To ukazuje na snižující se aktivitu v ekonomice,“ dodal Volf.

Novák zároveň upozornil na snížení intenzity obchodu s Velkou Británií. „A to jak na straně vývozu (–17,8 procenta meziročně), tak dovozu (–37,6 procenta meziročně). Důvodem je však především předzásobení ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020 s ohledem na nejistotu spojenou s brexitem,“ připomněl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám