Hlavní obsah

PRE razantně zdraží energie. Elektřinu o čtvrtinu, plyn o 30 procent

Pražská energetika (PRE) zdraží od dubna elektřinu v průměru o čtvrtinu. V květnu pak dojde také k navýšení cen za plyn, a to dokonce o 30 procent. Dodavatel to oznámil v pátek v tiskové zprávě. Jako důvod uvedl přetrvávající vysoké ceny energií na velkoobchodním trhu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

PRE měnila ceny naposledy v září minulého roku, tedy ještě před vypuknutím energetické krize. Na rozdíl od jiných dodavatelů pak během zimní sezony už zdražovat nemusela. Až doteď.

„PRE přistupuje k této změně ceny jako jeden z posledních dodavatelů. Většina ostatních dodavatelů tak učinila na počátku letošního roku a někteří již dokonce dvakrát. Nově nastavené ceny jsou vysoce konkurenceschopné a odrážejí reálnou situaci na velkoobchodním trhu. Nové ceny elektřiny budou vyšší v průměru o 25 procent a vstoupí v platnost prvního dubna letošního roku,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

Téměř tři čtvrtiny zákazníků PRE žijí v městských bytech a pro odběr elektřiny využívají jednotarifní sazbu. Těmto odběratelům se cena za měsíční platbu zvýší v rozmezí od 50 do 250 korun v závislosti na použitém produktu a charakteru spotřeby. U zákazníků, kteří využívají elektřinu k ohřevu vody, se cena navýší podle charakteru produktu a výše spotřeby o 100 až 400 korun měsíčně.

Innogy znovu zdraží energie, plyn rovnou o 19 procent

Ekonomika

Klientů, kteří mají ve smlouvě cenu zafixovanou, se změny netýkají. „Změna se také nedotkne zákazníků, které PRE obsluhuje v rámci dodavatele poslední instance (DPI) a odebírají elektřinu v rámci DPI, a také těch, kteří již z DPI přešli na standardní produkt PRE proud start,“ uvedl dodavatel.

Ještě více zákazníkům zdraží plyn. Od května si připlatí o 30 procent více. U většiny klientů to bude přibližně o 100 až 300 korun měsíčně více v případě, že používají plyn jen k vaření. S vytápěním se bude jednat o zvýšení o 250 až 750 korun měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám