Hlavní obsah

Innogy znovu zdraží energie, plyn rovnou o 19 procent

Aktualizováno

Společnost Innogy, jeden z předních dodavatelů energií, zvýší od 7. března cenu plynu. U základního produktu Standard vzroste cena o 19 procent. Měsíční platba v typickém rodinném domě tak naroste o 400 Kč. O 14 procent pak stoupne také cena elektřiny, a to v distribuční zóně E.GD a PRE. Innogy to uvedla v tiskové zprávě.

Logo innogy

Článek

Jako důvod zdražení společnost uvedla pokračující a „neúprosný” růst velkoobchodních cen. Jedná se o druhé zdražování v nedávné době.

To první s platností od ledna společnost oznámila už v listopadu. Plyn tehdy zdražila o 15 procent, elektřinu o 19 procent.

„Do našeho nákupního portfolia se dostává stále více plynu za výrazně vyšší ceny. Ceny energií bohužel neklesají, a naopak se drží na vysokých úrovních,“ zdůvodnil změny v ceníku David Konvalina, ředitel Innogy pro maloobchod a marketing.

Kvůli padlému dodavateli zdraží v Novém Boru teplo o 80 procent

Ekonomika

„Naším zájmem ale bylo, abychom ceny udrželi stabilní přes zimu, kdy je spotřeba nejvyšší. K úpravě cen tak přistupujeme až na konci topné sezony,” dodal Konvalina.

Zákazník používající plyn pouze k vaření si měsíčně připlatí zhruba o 30 korun více. Lidé v menším rodinném domě ale změnu ceníku pocítí už znatelně více.

Měsíční splátka za ohřev teplé vody a vytápění plynem totiž vzroste o 400 korun. Zákazníků se zafixovanou cenou se zdražování netýká.

Innogy částečně zdraží také elektřinu. Nové ceny od 1. března se budou týkat zákazníků v distribuční zóně E.GD a PRE. Ti si za produkt Standard ročně připlatí o 14 procent více.

Lidí v DPI je stále přes 50 tisíc, na přechod zbývají necelé tři měsíce

Ekonomika

„Pro zákazníky s nejčastější distribuční sazbou D02d, tj. domácnostem, které využívají elektřinu pro vaření, svícení a běžné elektrospotřebiče, to znamená při roční spotřebě 2,5 MWh navýšení měsíční platby o 190 korun,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

Konvalina dodal, že většiny zákazníků se zdražení netýká. „Například u elektřiny využívá jistotu dlouhodobých fixních produktů 90 procent zákazníků, u dodávek zemního plynu má s Innogy zafixované ceny přes 60 procent domácností.

Aktuální úpravy základních ceníků se také netýkají zákazníků v režimu DPI ani těch, kteří DPI už opustili a uzavřeli s námi v poslední době nové smlouvy,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám