Hlavní obsah

PPF stále tají, proč ztratila zájem o Telecom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Investiční společnost PPF stále nezdůvodnila, proč konsorcium, jehož je součástí, ve čtvrtek odstoupilo ze soutěže o Český Telecom. Dává tak prostor spekulacím, proč se tak stalo. Nejpravděpodobnější možnost je to, že operátor Tiscali, který je součástí konsorcia, neměl přístup ke všem informacím o Telecomu.

Foto: Miroslav Bžoch

Piknik u řeky

Článek

Mluvčí PPF Romana Tomasová řekla, že společnost sdělila důvody Fondu národního majetku (FNM). Ten ale odmítá cokoliv prozradit. "Důvody si musí zveřejnit sama PPF, je to její problém. My jsme se to dozvěděli až tři hodiny poté, co zprávu dostali novináři," řekla Novinkám mluvčí FNM Petra Krainová. FNM jen vzala odstoupení konsorcia na vědomí.

Samo PPF k důvodům zatím mlčí. Verze, že konsorciu se nelíbilo, že má k informacím omezenější přístup než ostatní zájemci, je tak zatím nejpravděpodobnější. Tiscali konkuruje Telecomu přímo na českém trhu a privatizační komise nechtěla, aby firma získala veškeré informace o chodu Telecomu.

Je ale možné i to, že PPF nakonec nesehnala na transakci dostatek peněz, v předběžné nabídce navrhovala cenu 71,3 miliardy korun, konkurence nabízela míň.

Problémy od počátku

Účast investičních konsorcií byla od počátku podmíněna tím, že si seženou telekomunikačního operátora. PPF pak přišla do privatizace s menší firmou Inway. Komise pak oznámila, že operátor musí být významný a tento pojem definovala. PPF se domluvila s Tiscali, ale už tehdy kritizovala, že komise mění podmínky uprostřed hry.

Tiscali od počátku věděla, že přístup ke zdrojům o Telecomu bude mít omezený.

Kolik nabízejí za Český Telecom

:: Belgacom - 68,3 mld. Kč

:: Swisscom - 60,9 mld. Kč

:: Telefónica - 69 mld. Kč

:: Blackstone/CVC/Providence - 67,5 mld. Kč

:: PPF/J/Tiscali - 71,3 mld. Kč (odstoupil ze soutěže)

Druhé konsorcium, Blackstone/CVC/Providence, se domluvilo s francouzským operátorem France Télécom, který je podle tržeb druhý největší v Evropě. Účast firmy v konsorcium v pátek schválila privatizační komise. France Télécom se o českého operátora předběžně zajímal, konkrétní nabídku ale nepodal.

Reklama

Související články

PPF odstupuje z privatizace Telecomu

Konsorcium společností PPF/ J&T/ InWay a Tiscali odstoupilo ze soutěže o koupi státního podílu v Českém Telecomu. Důvody konsorcium nesdělilo. PPF nabízelo...

Výběr článků

Načítám