Hlavní obsah

Telecom se ze ztráty dostal do zisku 5,6 mld. korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čistý zisk největšího českého telekomunikačního operátora - Českého Telecomu, byl loni 5,6 miliardy korun. Firma se tak dostala z loňské ztráty 1,8 miliardy korun, která byla způsobena hlavně kvůli jednorázovému odpisu investic do telekomunikační sítě. Výnosy Telecomu byly loni 62,1 miliardy korun.

Foto: Jana Končítková

Před stavbou chodníku v Bohumíně pod ním vznikne nejprve nová kanalizace. Chodcům by měl začít sloužit už letos v září.

Článek

O konsolidovaných, neauditovaných výsledcích informoval mluvčí společnosti Vladan Crha.

"Prezentované výsledky prokazují schopnost firmy proměnit definovanou strategii a transformační kroky v silnou finanční výkonnost," řekl finanční ředitele Telecomu Juraj Šedivý. Podle něj sníží zisk zadlužení firmy a umožní výplatu dividendy.

Telecom má nyní dluhy ai 25,5 miliardy korun, z toho 8,5 miliardy zbývá z úvěru, který si před dvěma lety vzala na nákup podílu v mobilním operátoru Eurotel, jehož je nyní jediným vlastníkem.

Eurotel má více zákazníků než Telecom

Výnosy z pevných linek firmě meziročně klesly o šest procent na 34,4 miliardy korun. Počet provolaných minut z pevných telefonů klesl o 18 procent, naopak se zvýšilo jejich využití pro datové služby a internet.

Firma měla 8830 zaměstnanců, zatímco v roce 2003 připadalo na jednoho 329 pevných linek, loni to bylo 383 linek. Telecom loni provozoval kolem 3,4 milionu pevných linek, jeho dceřinná firma měla 4,6 miliónu zákazníků.

Český Telecom je doslova několik týdnů před privatizací, ucházejí se o něj tři telekomunikační operátoři, belgický Belgacom, španělská Telefónica a švýcarský Swisscom a také dvě konsorcia finančních investorů, Blackstone/CVC/Providence a PPF/J/Inway/Tiscali. Vítěze vybere komise a vláda na konci března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám