Hlavní obsah

Povinné ručení pro motoristy bude dál zdražovat

Vyšší náklady pojišťoven na škody na zdraví kvůli změnám v občanském zákoníku povedou k dalšímu zdražování povinného ručení. Loni pojistky zdražily asi o desetinu. Vyplývá to z průzkumu mezi pojišťovnami.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Předpokládáme mírný, avšak trvalý růst ceny v letošním roce i v letech následujících," řekl mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. Navzdory mírnému loňskému růstu zůstává podle něj průměrná výše pojistného hluboko pod úrovní vyspělých zemí, zatímco objem vyplácených náhrad se začíná těmto zemím blížit.

"Cena pojištění se bude i další roky zvyšovat. Protože na trhu stále vládne poměrně tvrdá konkurence, půjde spíše o pozvolné navyšování ceny," uvedla mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nový občanský zákoník přinesl změnu v posuzování kompenzací především u škod hrazených z odpovědnostních typů pojištění, výrazně vyšších částek dosahují zejména náhrady za újmu na zdraví. Tato fakta musí pojišťovny promítnout do ceny, aby byly i do budoucna schopné dostát těmto rostoucím závazkům, dodala Čapková.

Podle statistik Slavia pojišťovny počet případů nahlášených škod v rámci povinného ručení meziročně klesl. I přesto ve stejném období vzrostly náklady na pojistná plnění a tvoření rezerv. Navýšení odškodnění na zdraví u bolestného bylo meziročně asi o polovinu a u jednorázového odškodnění pozůstalých činilo zhruba dvojnásobek.

"Vzhledem k výraznému navyšování odškodnění na zdraví očekáváme v budoucnu pozvolný nárůst cen povinného ručení," řekl obchodní ředitel pojišťovny Jan Vlček.

Odškodné obětem vzrostlo

Mluvčí Allianz Václav Bálek ceny pro letošní rok odhaduje stabilní, indikátorem při nich může být pouze inflace. "Od doby, kdy jsme změnili celý produkt autopojištění a majitelé vozidel si jej skládají podle toho, co chtějí mít pojištěné, tak porovnávat pojistky příliš nejde. Nejsou totiž stejné. Nyní mohou motoristé čtyři základní balíčky rozpracovat do více než tisícovky konkrétních variant vlastního pojištění," poznamenal.

Nový občanský zákoník zrušil tabulky, podle kterých pojišťovny vyplácely škody na zdraví. Částky odškodného, které pojišťovny musí platit obětem nehod, tak podle pojišťoven vzrostly až o čtvrtinu. Vliv na vyšší náklady mají i povinné odvody do Fondu zábrany škod a placení výjezdů hasičského záchranného sboru. Fondu zábrany škod musí pojišťovny platit tři procenta z vybraného povinného ručení a platí i paušální poplatky hasičům 5 600 korun za hodinu zásahu.

Povinné ručení poskytuje 12 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám