Hlavní obsah

Poslanci pustili rozpočet do třetího čtení

– PRAHA

Poslanci v úterý pustili do třetího čtení návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Předtím k němu ale předložili stovky pozměňovacích návrhů, o nichž ale budou hlasovat až na příští schůzi. Jedním z pozměňovacích návrhů je i snaha předsedy KDU-ČSL připravit ministerstvo vnitra o čtyři miliardy korun a rozdělit je jiným resortům.

Foto: archív autora

Dětský den rybářských slavností 2016

Článek

Stovky návrhů předkládali poslanci téměř čtyři hodiny. Většinou se snažili získat peníze z rozpočtových rezerv pro projekty v regionech, za něž byli zvoleni. Miliónů se tak mohou, ale také nemusí, dočkat mateřské školky, nemocnice nebo ústavy po celé ČR. O tom, který návrh projde a který ne, rozhodnou poslanci v prosinci.

Sněmovna v říjnu schválila rámec rozpočtu, v němž se poslanci mohou pohybovat. Schodek bude 83,6 miliardy korun, příjmy budou 824 miliard korun, výdaje 908 miliard. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky tak není prostor pro změny příliš velký.

Kalousek chce Bublana připravit o miliardy

Jedním z pozměňovacích návrhů, který z řady vybočuje, je myšlenka předsedy lidovců a rozpočtového výboru Sněmovny Miroslava Kalouska vzít ministerstvu vnitra, pro které je letos určeno 53 miliardy korun, čtyři miliardy a dát je na přímé platby zemědělcům, obnovu infrastruktury a také na program záchrany architektonického dědictví. Část by měla jít do rozpočtové rezervy.

Kalousek se tímto návrhem snaží omezit zvýšení mezd pracovníků bezpečnostních složek, které má vstoupit v platnost na začátku příštího roku. Pokud by Kalouskův návrh prošel, zvýšily by se mzdy policistů, hasičů, celníků či vězeňských dozorců o 12 procent, namísto o čtvrtinu.

Odklad účinnosti zákona, který zvýšení platů obsahuje, o dva roky navrhl Kalousek také v samostatné novele služebního zákona. Předloha je v prvním čtení zařazena na nynější schůzi Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci podpořili deficit rozpočtu 83,6 mld.

Poslanci schválili v pátek rámec rozpočtu na rok 2005. A republika bude opět hospodařit s deficitem, tentokrát plánují schodek 83,6 mld. Kč. Příjmy státu mají...

Výběr článků

Načítám