Hlavní obsah

Poslanci podpořili deficit rozpočtu 83,6 mld.

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci schválili v pátek rámec rozpočtu na rok 2005. A republika bude opět hospodařit s deficitem, tentokrát plánují schodek 83,6 mld. Kč. Příjmy státu mají být 824 mld., výdaje 908 mld. Nyní zákon o státním rozpočtu projednají poslanci ve druhém a třetím čtení. Rámec se ale už měnit nebude.

Foto: Jana Slováková

Akademie hodonínské průmyslovky 2016

Článek

Tento klíčový zákon neschvaluje Senát, podepisuje ho jen prezident. O množství peněz pro jednotlivé resorty a také o konečném schválení rozpočtu rozhodnou poslanci až koncem roku.

V rozpočtu na rok 2005 ovšem není oproti letošku zahrnuta ztráta České konsolidační agentury, která spravuje pohledávky státu. Jde o 19 miliard.

Podle očekávání rozpočet podpořili poslanci vládních stran. Proti byli poslanci opozice. Ze 194 přítomných poslanců se pro rozpočet vyslovilo 98 z nich, proti bylo 95 poslanců.

Nyní budou jednotlivé rozpočtové kapitoly projednávat příslušné výbory. V takzvaném druhém čtení poslanci přesouvají finance mezi resorty. Ve třetím čtení, které bude do konce roku, bude Sněmovna o navržených změnách hlasovat.

Gross je spokojen

Premiér Stanislav Gross (ČSSD) je přesvědčen, že parametry rozpočtu jsou lepší, než se ještě před půl rokem očekávalo. "Rozumím tomu, že opozice musí křičet, ale faktické argumenty jí docházejí," řekl novinářům.

Rozpočet počítá s podporou rodin s dětmi a "masivními" investicemi do dopravní infrastruktury, zachovává také životní úroveň důchodců, dodal.

Grebeníček se obává o sociální jistoty

Rozpočet počítá s podporou rodin s dětmi a "masivními" investicemi do dopravní infrastruktury, zachovává také životní úroveň důchodců, dodal. I když poslanci budou ve druhém čtení navrhovat stovky pozměňovacích návrhů, Gross nečeká v další fázi schvalování zásadní komplikace.

"Dopadlo to, jak to dopadlo. Koalice si byla jista, takže jim to vyšlo," zhodnotil hlasování předák komunistů Miroslav Grebeníček. Rozpočet je podle něj špatně koncipován, deficit není orientován na prorůstové prvky, aby i v budoucnu byly zajištěny peníze na sociální jistoty občanů.

Tlustého Sputnik - Apollo

"Moje čtvrt roku stará obava, kterou jsem tehdy vyjádřil, že se rodí projekt Sputnik - Apollo, že lidovci a unionisté vynesou Grossovu vládu na oběžnou dráhu a na té bude Gross vládnout s Grebeníčkem, už má první velmi zřetelné důkazy, a to je právě hlasování o rozpočtu," řekl šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý.

Kalousek: příjmy budou nakonec vyšší

"Je to předpokládaný výsledek," zhodnotil hlasování předseda KDU-ČSL a předseda sněmovního rozpočtového výboru Miroslav Kalousek. Schodek rozpočtu v příštím roce bude podle něj dodržen i přes nižší sazbu DPH na ubytovací služby, kterou tento týden schválila Sněmovna. "Nepochybuji o tom ani vteřinu," řekl.

Parametry rozpočtu jsou podle něj nastaveny velmi konzervativně a příjmy státu budou nakonec vyšší.

Místopředseda unionistů František Pelc považuje za velký úspěch, že se podařilo "stlačit" rozpočet nakonec na necelých 84 miliard korun, i když původní plány ministerstva financí byly o deset miliard vyšší. ODS teď sice varuje před zadlužováním, i občanští demokraté ale přispěli v době opoziční smlouvy s ČSSD k tomuto negativnímu trendu, soudí vládní politik.

Rozpočet je podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše "koncepční hybrid", který je poznamenaný koaličními kompromisy. Doufá, že se chyby rozpočtu částečně napraví pozměňovacími návrhy v druhém čtení.

Reklama

Výběr článků

Načítám