Hlavní obsah

Polsko chce co nejdřív přijmout euro

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko radikálně mění přístup k eurozóně a chce co nejdřív přijmout jednotnou evropskou měnu. Vyplynulo to z prohlášení polského premiéra Donalda Tuska pro veřejnoprávní televizní stanici TVP během summitu EU v Bruselu.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Článek

„Hned po návratu do Varšavy budu přesvědčovat všechny partnery, aby Polsko co nejdřív přijalo společnou evropskou měnu,“ uvedl Tusk. Polsko stojí před rozhodnutím, „jestli se stane částí srdce Evropy, kde společná měna je její podstatou, anebo zůstane okrajovým státem s vlastní měnou“, dodal premiér.

„Zásady jednotného bankovního dohledu poskytují dostatečné záruky bezpečnosti na to, aby se k němu mohli přidat i nečlenové eurozóny,“ sdělil dále Tusk.

Od září značný posun

„Těžko nás můžete vinit z toho, že nechceme vstoupit do eurozóny, když je v takové hluboké krizi,“ uvedl ještě letos v září v rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung polský ministr Zahraničí Radoslaw Sikorski.

„Jsme připraveni přijmout společnou měnu v momentě, když vstoupit do eurozóny bude bezpečné,“ vysvětlil Sikorski.

Polsko vstoupilo do Evropské unie v roce 2004. Zatím však nepřijalo společnou měnu, nicméně je součástí fiskální unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám