Hlavní obsah

Polsko bojuje s inflací po svém, zadotuje levnější benzin a naftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v Česku se cena nejvíce používaného benzinu Natural 95 pohybuje průměrně mezi 36 a 37 korunami a cena nafty mezi 35 a 36 Kč za litr, v sousedním Polsku jsou ceny v přepočtu asi o tři až čtyři koruny levnější. A zřejmě ještě budou klesat.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že polská vláda chce zmírnit růst inflace, která v zemi v současnosti dosahuje 7,8 procenta.

Proto se vláda ještě v prosinci rozhodla snížit na dalších pět měsíců spotřební daně na benzin a naftu v přepočtu o osm, respektive devět korun za litr, tedy na nejnižší možnou hranici, jakou stanovuje Evropská unie.

Ředitel polské státní petrochemické společnosti Orlen Daniel Obajtek v rozhovoru pro deník Gazeta Prawna uvedl, že v důsledku pandemie koronaviru a snahy oživit trhy byla uměle prodloužena letní špička spotřeby paliva.

„V uplynulých týdnech mohlo za skokové zvýšení cen paliv především zvýšení plateb za přepravu ropných produktů. Tyto ceny však v současnosti mírně klesají. Probíhá to ale podstatně pomaleji, než když se ceny zvyšují, a existují oprávněné obavy, že na původní ceny pohonných hmot se už nedostanou nikdy,“ uvedl Obajtek.

Polsko kvůli inflaci sníží daně z benzinu a energií na minimum

Ekonomika

Riskantní krok

Šéf Orlenu zároveň obhajoval kroky, které právě tento koncern společně s vládou učinily pro „optimalizaci cen pohonných hmot v zemi“. Jejich růst totiž nepříjemně zasáhl do rozpočtu každé polské domácnosti, ale i komerčních společností a v mnoha odvětvích, jako např. v hromadné dopravě, zemědělství nebo zásobování se jejich důsledky teprve projeví.

„Polská vláda hledá způsob, jak omezením příjmu z prodeje pohonných hmot zabránit růstu inflace. Toto administrativní řešení je však mimořádně riskantní a může mít dlouhodobý negativní dopad na růst inflace. Ta v současnosti patří mezi nejvyšší v EU,“ uvedl pro portál wnp.pl šéf Polské organizace průmyslu a ropného průmyslu Leszek Wiwala.

Reklama

Výběr článků

Načítám