Hlavní obsah

Poláci se zajímají o íránskou ropu. Nechtějí být závislí na Rusku

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský PKN Orlen, majitel Unipetrolu, začal jednat o dodávkách ropy s Íránem. V zemi chce nakupovat surovinu, až příští rok podle očekávání skončí hospodářské sankce proti této zemi. Polsko tento měsíc začalo dovážet ropu tankery ze Saúdské Arábie. Snižuje tak závislost na Rusku a tlačí na snížení cen.

Foto: Profimedia.cz

Zásobníky ropy v Saúdské Arábii, odkud už Polsko začalo ropu tankery dovážet.

Článek

„Začali jsme dovážet ze Saúdské Arábie, jednáme o možných dodávkách z Íránu. Myslím, že jsme tím Rusy docela znervóznili,“ řekl Novinkám ve Varšavě ředitel strategie firmy Andrzej Kozlowski.

Velké ropné tankery plují ze Saúdské Arábie do přístavu Rotterdam, kde se ropa překládá na menší lodě, které mohou vplout do Baltského moře. Ropa putuje do přístavu Gdaňsk a podle firmy i s cenou dopravy vyjde levněji, než konkurenční nabídky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Orlen v Česku vlastní společnost Unipetrol, která provozuje největší tuzemskou síť čerpacích stanic Benzina a rafinerie v Kralupech a Litvínově.

Bitva o trhy snižuje ceny

Podle šéfa největší ruské ropné společnosti Rosněfť Igora Sečina Saúdové svou ropu nyní aktivně nabízejí za nízké až dumpingové ceny a tato bitva o trhy ovlivňuje světové ceny. "Musíme udělat všechno pro to, abychom zabránili snížení našeho podílu na dodávkách," řekl na konferenci pro investory v Moskvě Sečin, který je blízkým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Poláci mají přitom další plány, jak Rusy „znervózňovat“. Orlen otevřel už loni v listopadu kancelář v Teheránu. Letos v létě se velmoci s Íránem dohodly, že ukončí hospodářské sankce výměnou za dohled nad jaderným programem země. Uvolnění sankcí se očekává na začátku roku 2016, pokud inspekce Mezinárodní agentury pro jadernou energii shledá, že Írán dodržuje podmínky dohody.

V hledáčku mají také Irák

„Obchodní příležitosti v regionu považujeme za slibné, probíhající jednání nemůžeme komentovat, dokud není uzavřená dohoda,” uvedlo tiskové oddělení polské firmy. Dodalo, že vedle nákupů suroviny v Saúdské Arábii také zkoumají i možnosti nákupu v Iráku.

Na druhou stranu Orlen, ve kterém vlastní necelou třetinu akcií polský stát, do regionu Blízkého a Středního východu vyváží. Od letošního června tam dodal 30 tun ropných produktů. Ropné mocnosti totiž zatím nemají dostatek rafinerií.

Orlen nebyl zcela závislý na Rusku ani dosud, dováží tankery ropu z Británie a hlavně Norska. Současně také těží ropu v Kanadě. Tu přímo do Evropy nevozí, ale může ji směňovat prostřednictvím burz. Kanadští experti také radí při průzkumu ložisek ropy z břidlic v Polsku.

Jaký podíl v současnosti tvoří dodávky ropy z Ruska a jaký z dalších zemí, Orlen prozradit nechce.

„Využíváme všechny možnosti, abychom zajistili plynulý provoz našich rafinerií a energetickou bezpečnost země. Podíl jednotlivých dodavatelů bude záviset na výsledku obchodních jednání,“ uvedla firma v diplomatické odpovědi na dotaz, jakou strukturu dodavatelů by považovala do budoucna za ideální.

Reklama

Výběr článků

Načítám