Hlavní obsah

Pokud by Řekové řádně odváděli rok daně, země by se vyhnula novým úsporám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Silně zadlužené Řecko by nepotřebovalo další úsporná opatření, kdyby osoby samostatně výdělečně činné alespoň jeden rok řádně odváděly daně. Vyplývá to podle řeckého listu Katimerini ze studie instituce Chicago Booth School of Business.

Foto: Profimedia.cz

Řecko má problémy s řádným odvodem daní.

Článek

Příjmy soukromých lékařů či právníků a dalších samostatných podnikatelů v Řecku jsou podle studie ve skutečnosti téměř dvojnásobné, než se uvádí v oficiálních údajích. Stát v důsledku toho přichází ročně o 11,2 miliardy eur (téměř 280 miliard korun), napsala agentura DPA.

Řecká vláda se nyní snaží dokončit plán dodatečných úspor v objemu 11,5 miliardy eur. Plán je podmínkou toho, aby země dostala od zahraničních věřitelů další část záchranného úvěru.

Kabinet již podle agentury DPA vyhlásil daňovým únikům válku. Po celém Řecku se konají intenzivní daňové kontroly, které se soustředí především na restaurace a turistická centra.

Řeckou ekonomiku tíží dlouhodobá recese a vysoká míra nezaměstnanosti, která se pohybuje nad 20 procenty a sužuje především mladé lidi.

Plaťte daně, vyzývala Řeky už před časem šéfka MMF

Nedostatečná daňová disciplína některých obyvatel Řecka se stala před časem předmětem sporu mezi helénskou republikou a šéfkou Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou.

Ta v interview koncem května mimo jiné prohlásila, že si v současné situaci dělá větší starosti o osud dětí v Africe než o osud Řeků, kteří by podle ní hlavně měli platit daně, čemuž se podle ní mnozí snaží vyhnout. Šéf řecké levicové strany PASOK a zastánce setrvání země v eurozóně Evangelos Venizelos řekl, že generální ředitelka MMF urazila Řeky. Lagardeová se nakonec omluvila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám