Hlavní obsah

Pokles amerických akcií se přelil do Asie i Evropy. Týká se to i pražské burzy

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní pokles amerických akcií se v úterý podle očekávání přelil i na asijské a evropské trhy. Podle deníku Financial Times evropské trhy zažily nejhorší ráno od britského referenda o brexitu v roce 2016. Týká se to i pražské burzy. Výrazné ztráty zaznamenaly i akcie na burzách v Austrálii, Japonsku, Hongkongu a čínské Šanghaji.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Obrazovka burzy v New Yorku. Akcie v pondělí zaznamenaly nejhlubší propad za šest a půl roku.

Článek

Japonský index Nikkei klesl o 4,73 procenta, což je nejvíce za posledních 15 měsíců. Německý index DAX v úterý po třetí hodině odpolední odepisoval 2,4 procenta.

Podobný vývoj lze sledovat i na pražské burze. Po třetí hodině odpolední měly akcie ČEZu podle serveru Patria téměř o tři procenta nižší hodnotu než na konci pondělního obchodování. I tak jsou akcie ČEZu stále poměrně drahé, stále se drží nad hranicí 500 korun za akcii, přitom ještě v srpnu se pohybovaly kolem hranice 400 korun.

Akcie Kofoly padaly o 2,15 procenta. Nejvíce klesaly akcie firmy Stock, jejichž hodnota podle serveru Patria spadla o 5,22 procenta.

Dow Jonesův index od Trumpova zvolení v listopadu 2016 překonal svůj historický rekord takřka stokrát
Lukáš Kovanda, ekonom

Analytici upozorňují, že akcie dlouho téměř výhradně rostly a lámaly rekordy, takže nemusí jít až o takové drama.

V procentech nejde o historicky přelomový propad

„Pondělní propad nejvýznamnějších amerických akcií byl historicky rekordní pouze v absolutním vyjádření. V procentuálním vyjádření o žádný historicky přelomový propad nešlo,“ připomněl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Pokud by však obdobné denní propady pokračovaly a sčítaly se, opravdové drama na sebe nenechá dlouho čekat. Psychologie si nyní pár dní s trhy nepochybně pohrávat bude. I proto, že ty v posledních letech podobným pádům odvykly,“ dodal.

O ozdravné korekci platí, že čím dříve přijde, tím lépe
Josef Raidl, analytik

„Po delším období nepřetržitého růstu burz je pokles vlastně přirozený. A Dow Jonesův index od Trumpova zvolení v listopadu 2016 překonal svůj historický rekord takřka stokrát. Zdolávání rekordu za rekordem bylo ovšem v očích investorů podmíněno právě tím, že inflace poroste jen velice pozvolna. Jenže inflace, jak vidíme, umí zaskočit,“ uzavřel Kovanda.

Korekce běžným projevem vlastností akciového trhu

„K posledním takto významným poklesům akciového trhu došlo naposledy v srpnu 2011 a za poslední roky jsme byly naopak svědky extrémně nízké volatility a vytrvalého růstu cen akcií v důsledku uvolněné měnové politiky prakticky všech významných centrálních bank,“ připomněl analytik Fincentra Josef Rajdl.

Současná korekce je podle něj běžným projevem vlastností akciového trhu. „Právě předchozí nízká volatilita a po několik let téměř bez škobrtnutí trvající růst by se daly označit za nenormální,“ doplnil.

„To, že současnou korekci v zásadě pomohly odstartovat informace, že se ekonomice USA daří dobře, jen svědčí o tom, jak již byli investoři napjatí. O ozdravné korekci však platí, že čím dříve přijde, tím lépe,“ uvedl Rajdl.

„Pokud se Fed nezalekne jejího průběhu, tak za pár let bude její dopad znát jen v tom, že se současný americký prezident nebude tak často chlubit vývojem cen akcií po jeho nástupu do úřadu,“ dodal analytik.

Americké akcie pokračovaly v poklesu i v úterý. Dow Jonesův index po zahájení obchodování ztrácel přes dvě procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám