Hlavní obsah

Pojišťovny vrátily peníze i těm, kterým hradil poplatky za léky kraj

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od února 2009 až do poloviny letošního června hradil v krajských zdravotnických zařízeních třicetikorunové poplatky za pacienty Moravskoslezský kraj a za 11 měsíců loňského roku zaplatil 24 miliónů 891 tisíc korun. Tři největší pojišťovny působící v kraji, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) a Revírní bratrská pokladna (RBP), vrátily pojištěncům za rok 2009 26,3 miliónu.

Foto: Petr Horník, Právo

Poplatky se staly velkým politickým i komerčním tématem.

Článek

Desítky miliónů korun vrátily zdravotní pojišťovny v Moravskoslezském kraji pojištěncům, kteří za rok 2009 překročili při hrazení zdravotnických poplatků a doplatků za léky limit 5000 respektive 2500 korun.

Nikdo přitom neví, zda poplatky hradili přímo lidé, nebo je za ně v rámci takzvaných trojstranných dohod náhodou neuhradil Moravskoslezský kraj. Pokud ano, peníze inkasovali neoprávněně a přeplatek by zřejmě náležel kraji.

Kraje nemají přehled

Právu se však podařilo zjistit, že kraj neví, zda peníze nedostali zpět také lidé, kteří poplatky nehradili ze svého. „Součástí trojstranných dohod bylo prohlášení pacienta, že v době, kdy smlouvu podepisuje, limit nepřekročil,“ řekla Petra Tomanová, vedoucí krajského odboru zdravotnictví. Podle ní tak byla a je odpovědnost na straně pacienta.

„Šlo v podstatě o čestné prohlášení, takže pokud někdo limit překročil a pojišťovna mu peníze vrátila, měl by je dát nám,“ přiznala. Zda se něco takového mohlo stát nedokázala Tomanová říct. „Neříkám, že se to stát nemohlo. Jenže my nemáme žádnou možnost to zjistit nebo ověřit. Databázi si vede pojišťovna a my do ní nemáme přístup. Odpovědnost je proto opravdu na každém pacientovi,“ zopakovala.

Pojišťovny nic nezjistí

A obdobně se k problému vyjádřily i zdravotní pojišťovny. „V současné době nemáme žádnou šanci zjistit, kdo je skutečným plátcem regulačních poplatků. Žádná zdravotní pojišťovna nedostává od zdravotnických zařízení informaci, kdo byl reálně plátcem. Jestli občan nebo zda refundaci provedl kraj,“ řekla Elenka Mazurová, tisková mluvčí ČPZP. Informovala, že vloni překročilo v Moravskoslezském kraji 5707 pojištěnců ČPZP ochranný limit. Pojišťovna jim tak vrátila zhruba 5,8 miliónů korun.

Také další zdravotní pojišťovny vracely svým klientům ze severu Moravy a Slezska za rok 2009 milióny. Od RBP dostalo asi 4,5 tisíce pojištěnců zpět 5 miliónů korun a VZP vracela více než 15 tisícům lidí částku přesahující 15 miliónů korun. „Postupujeme podle zákona, proplácíme, tak jak nám zákon ukládá,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod.

U dětí do 18 let se do ročního limitu 2500 korun započítávají například třicetikorunové poplatky za návštěvu klinického psychologa nebo logopeda, poplatky za položky na receptu pokud je lék plně nebo částečně hrazen z veřejného zdravotního pojištění a doplatky na léky ve výši doplatku na nejlevnější na trhu dostupný lék.

U seniorů nad 65 let se do limitu 2500 korun navíc započítávají poplatky za návštěvu u lékaře a doplatky na léčivé přípravky částečně hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

U ostatních se do limitu 5000 korun započítávají poplatky za návštěvu u lékaře, za návštěvní službu poskytnutou praktickým lékařem a praktickým lékařem pro děti a dorost, za vydání každého, z veřejného zdravotního pojištění plně nebo částečně hrazeného léku a za doplatky na léčivé přípravky částečně hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám