Hlavní obsah

Pohonné hmoty dál zdražují, minulý týden stouply ceny o korunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tempo zdražování pohonných hmot v Česku nadále zrychluje. Podle dat společnosti CCS vzrostla za minulý týden průměrná cena benzinu i nafty o více než korunu. Podle analytika Miroslava Nováka bude navíc růst cen pokračovat.

Článek

Cenový růst nabral na intenzitě především v posledních dnech. Během minulého týdne, tedy od pondělí 2. května do neděle 8. května, stoupla průměrná cena litru benzinu o korunu a čtyři haléře.

V neděli se pak prodával Natural 95 průměrně za 43,82 Kč za litr, v sobotu byla cena ještě o dva haléře vyšší. Tak drahý benzin tankovali řidiči naposledy před měsícem, konkrétně 6. dubna, kdy stál 43,88 Kč za litr.

Obdobná situace je také u nafty, jež za minulý týden zdražila o korunu a deset haléřů. V pátek překročila hranici 46 korun za litr poprvé od 8. dubna. V sobotu a neděli se pak průměrně prodávala za 46,15 Kč za litr.

Zastropování cen je přivedlo do ztráty, maďarské čerpací stanice proto žalují stát

Stalo se

„Za zdražováním stojí především oslabující koruna vůči americkému dolaru, která v korunovém vyjádření zdražuje ropu a samozřejmě i velkoobchodní ceny benzínu a nafty,“ vysvětlil Novinkám cenový růst analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Trh je napjatý kvůli výraznému omezení dodávek paliv z Ruska. Zásoby dieselu jsou na rekordně nízkých úrovních v USA i v Evropě,” přidal další z důvodů analytik XTB Jiří Tyleček.

Pokud se nestane nic mimořádného, vzrostou v květnu ceny ještě o desítky haléřů, dodal Novák s tím, že trh s ropou se sice v dubnu oproti březnové volatilitě zklidnil, „avšak i s ohledem na rýsující se embargo na dovoz ruské ropy nelze vyloučit ani výraznější cenové výkyvy“, dodal.

Tyleček zastává ohledně cenové predikce jiný názor.

Maďarsko blokuje dohodu o embargu na ruskou ropu, i když by mělo výjimku

Ekonomika

„Další vývoj cen paliv bude stále závislý na vývoji války na Ukrajině. Do hry však vstupují i faktory jako zpomalování globální ekonomiky a také situace v Číně, jejíž hospodářství trpí politikou nulového covidu. Nyní nečekám bezprostřední pokračování oslabování české měny ani nárůst cen ropy. Ceny paliv by se tak mohly stabilizovat na vyšších úrovních,“ sdělil Novinkám.

Velký výkyv na trhu s ropou nastal minulý týden ve středu, kdy Evropská komise poprvé oznámila návrh na zákaz dovozu ruské ropy.

Severomořská ropa Brent na to zareagovala zdražením přibližně o pět dolarů za barel.

S novým týdnem ale cena zase klesla. Zatímco v pátek stál jeden barel Brentu přes 112 dolarů (zhruba 2660 Kč), tak v pondělí kolem 14:00 SELČ se prodával už za 109,5 dolaru.

Za poklesem stojí silný dolar a obavy z poptávky v Číně, kde kvůli šíření koronaviru pokračují v zavádění lockdownů.

Reklama

Výběr článků

Načítám