Hlavní obsah

Podpis smlouvy o výstavbě hybridních pecí ukončil v ostravské huti stávkovou pohotovost

– Ostrava

První dvě hybridní elektrické obloukové pece, a jediné v Evropě, v ocelárně by měla mít už za tři roky huť LIBERTY Ostrava. Nahradit by měly čtyři stávající tandemové pece. Firma do jejich výstavby plánuje investovat 8,6 miliardy korun.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Slavnostní podpis kontraktu společnosti Liberty Ostrava s italskou firmou Danieli, která společnosti dodá dvě hybridní elektrické obloukové pece.

Článek

Cílem investice je snížení emisí oxidu uhličitého do roku 2027 o více než 80 procent a dosažení uhlíkové neutrality do roku 2030.

Nové pece postaví v areálu firmy v Ostravě-Kunčicích přední světový výrobce strojů a průmyslových zařízení společnost Danieli.

Právě podpisy pod smlouvou o stavbě pecí mezi LIBERTY a Danieli ve čtvrtek ukončily více než rok trvající stávkovou pohotovost odborů v huti.

Předseda ZO OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina vysvětlil, že ukončení stávkové pohotovosti je vstřícným krokem ze strany odborů.

„I když nebyly splněny všechny podmínky, které k vyhlášení stávkové pohotovosti vedly,“ poukázal a dodal, že odboráři budou i nadále sledovat vývoj situace.

„Budeme požadovat harmonogram prací výstavby nových hybridních pecí, jak bude tato modernizace financována či zdali budou použity také finance, které huť získala prodejem emisních povolenek,“ nastínil, jaké otázky hodlají odbory klást manažerům a majitelům hutě.

Cílem je 100 procent šrotu

Podle Sanjeeva Gupty, majitele hutě a výkonného předsedy skupiny LIBERTY Steel Group, kam ostravská huť patří, by pece měly stát v roce 2025.

„Zatím v té v první fázi budou využívat k výrobě surového železa, protože není dostatek elektřiny, ale s následným připojením k síti zvláště vysokého napětí 400 kilovolt už budeme moci využít jejich potenciál naplno a využívat až 100 procent šrotu. To bude v roce 2027,“ popsal.

Náklady na výstavbu obou pecí bude huť hradit z větší části ze svých zdrojů, zbytek má pokrýt podpora z EU.

Gupta upozornil, že unikátnost nových pecí je v tom, že mohou využívat jakékoliv množství surového železa, jakékoliv množství šrotu, jakékoliv množství jiných železonosných materiálů, jako je redukované železo a podobně.

Huť Liberty Ostrava vytvořila čistý zisk 6,1 miliardy

Ekonomika

„Takže už v roce 2025 budeme moci využívat větší podíl šrotu a zkombinovat ho se surovým železem. A v roce 2027, jakmile bude větší připojení na síť, tak budeme moci kompletně přejít na šrot a další železonosné vstupy,“ nastínil.

Hybridní pece budou mít výrobní kapacitu 3,5 milionu tun oceli ročně. A mají pomoci snížit emise oxidu uhličitého v první fázi na polovinu.

„Pak o 80 procent a cílem jsou nulové emise,“ poukázal výkonný předseda LIBETY Steel Group.

LIBERTY Ostrava může ročně vyrobit až 3,6 milionu tun oceli, která má uplatnění zejména ve stavebnictví, strojírenství a petrochemickém průmyslu.

Je českým lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek, své výrobky dodává do více než 40 zemí světa. Huť má spolu s dceřinými společnostmi 6000 zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám