Hlavní obsah

Počet explodujících e-cigaret v USA výrazně roste

Novinky, vps

To neděláš dobře, Jaromíre, s tou e-cigaretou... chtělo by se říct při pohledu na záběry vybuchujících e-cigaret schovaných v kapsách. V USA v posledním roce zaznamenali výrazný nárůst počtu nehod spojených s těmito zařízeními. Skutečné číslo navíc může být ještě vyšší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Bylo to jako petarda,“ popsala pro agenturu AP Američanka Katrina Williamsová chvíli, kdy jí v kapse při jízdě autem vybuchla její e-cigareta. Poté vyletěla z jejích už ohořelých kalhot a zasekla se v palubní desce. Nehoda se stala v dubnu, do práce se mladá žena, která utrpěla popáleniny třetího stupně, nevrátila dodnes.

Kompilace záběrů ukazujících několik nehod, při nichž došlo k explozi elektronických cigaret.

Frekvence, s níž se podobně bolestivé incidenty objevují, se výrazně zvýšila. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, který začal e-cigarety regulovat v květnu, za loňský rok a začátek toho letošního zaznamenal 66 explozí e-cigaret. Předtím přitom v letech 2009 až 2015 registroval 92 takových případů.

Počet případů evidovaných úřadem je ale dost možná podhodnocený, protože jedna nemocnice v Seattlu uvádí, že jen u nich měli od loňského října 23 pacientů s popáleninami od vadných e-cigaret.

Vadné baterie

„Jsou extrémně nebezpečné a je potřeba je předělat nebo upravit,“ citovala AP právníka Marca Freunda, který zastupuje Williamsovou a také 14letého chlapce, jenž částečně oslepl poté, co e-cigareta explodovala v kiosku prodávajícím tato zařízení.

Za růstem nehod stojí stále se zvyšující počet uživatelů, přičemž za hlavního podezřelého jsou považovány lithium-iontové baterie, které jsou používány i v další spotřební elektronice, například mobilních telefonech.

Právník Gregory L. Bentley z Kalifornie loni úspěšně dotáhl do konce žalobu ženy popálené e-cigaretou a získal pro ni odškodné ve výši dvou miliónů dolarů (50 miliónů korun). Říká, že takových případů mu přibývá, a jako hlavní potíž vidí v Číně vyrobené baterie a další součástky, které neprošly dostatečnou bezpečnostní kontrolou.

„Problémem jsou vadně vyrobené baterie. Spotřebitelé musí vědět, že je prakticky nemožné žalovat čínskou společnost. Pokud chtějí odškodné, musejí se zaměřit na distributory a prodejce,“ řekl Bentley.

Za hrozbu je označil i hygienik

Lidé z dotčeného byznysu tvrdí, že pokud jsou e-cigarety používány správně, tak nebezpečné nejsou. Thomas Kiklas, spoluzakladatel asociace TVECA sdružující lidi zapojené do obchodu s e-cigaretami, klade důraz především na správné nabíjení baterií.

Senátor za stát New York Charles Schumer prohlásil, že Úřad pro kontrolu potravin a léčiv by měl uvažovat o stažení e-cigaret z prodeje.

„Už tak je špatné, že způsobují závislost na nikotinu a můžou být škodlivé pro lidské zdraví, ale teď se zdá, že jsou ještě časovanou bombou,“ dodal Schumer.

Na škodlivost e-cigaret ale minulý týden upozornil i hlavní hygienik USA Vivek Murthy. Označil je za rostoucí hrozbu pro zdraví veřejnosti, upozorňoval ale na závislost na nikotinu, nikoliv na exploze baterií. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám