Hlavní obsah

Americký hlavní hygienik volá po vyšším zdanění e-cigaret

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní hygienik USA Vivek Murthy vyzval k větší regulaci a zdanění elektronických cigaret. Upozornil přitom na jejich rostoucí popularitu mezi mladými, napsala agentura Reuters. Velké tabákové firmy vidí v elektronických cigaretách do budoucnosti svůj hlavní byznys.

Foto: Branden Camp, ČTK/AP

Lékař v laboratoři v Atlantě testuje e-cigaretu

Článek

Hlavní hygienik USA Vivek Murthy vyzval ke větší regulaci a zdanění elektronických cigaret. Upozornil přitom na jejich rostoucí popularitu mezi mladými, píše agentura Reuters.

Ve zprávě, v níž se hlavní hygienik vyjadřuje k novému fenoménu e-cigaret vůbec poprvé, Murthy připomíná, že podle průzkumů z roku 2015 kouří alespoň jednou měsíčně e-cigaretu téměř 16 procent amerických středoškoláků.

Současně sice kleslo procento středoškoláků, kteří kouří klasické cigarety, lékaři se ale obávají, že kouření elektronických cigaret může vyvolat návyk na nikotin a pozdější přechod na běžné cigarety, uvádí Reuters.

Víme toho dost, co funguje při prevenci užívání tabáku mladými. Nyní musíme tyto strategie aplikovat na e-cigarety.
Vivek Murthy, hlavní hygienik USA

Elektronické cigarety obsahují roztok s nikotinem, který se ohřívá. Nedochází tak ke spalování. Podle některých studií je proto jejich kouření méně škodlivé.

Podle Murthyho však zatím neexistují studie, které by potvrzovaly, že e-cigaretami spotřebitelé nahrazují ty klasické. A dopad na zdraví elektronických cigaret se stále zkoumá. „Musíme zasáhnout, abychom předešli zdravotním rizikům, která jsou zatím jen částečně známá,“ uvedl ve své zprávě.

Dodal, že e-cigaretám by se měla věnovat státní politika v rámci boje proti kouření jako jiným tabákovým výrobkům. V současné době je politika vůči elektronickým cigaretám v každém americkém státě jiná, v některých případech je vůči nové technologii měkčí nebo se regulace zavádí s určitým zpožděním.

„Víme toho dost, co funguje při prevenci užívání tabáku mladými. Nyní musíme tyto strategie aplikovat na e-cigarety,“ napsal americký hlavní hygienik.

Miliardový trh

Trh elektronických cigaret rychle roste. V USA jsou hlavními výrobci společnosti Reynolds American, Altria Group and Fontem Ventures.

Podle studie Wells Fargo Securities v letošním roce dosáhnou tržby z e-cigaret ve Spojených státech 4,1 miliardy dolarů (103 miliard korun).

Firmy se snaží přicházet i s novými technologiemi. Minulý týden například jeden výrobce představil ve Velké Británii elektronickou cigaretu, která místo roztoku s nikotinem obsahuje klasický tabák, nikotin se však uvolňuje ohříváním tabáku, nikoli jeho spalováním. Firma věří, že nový výrobek by mohl časem nahradit klasické cigarety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám