Hlavní obsah

Po rekordních propadech akcie rekordně posílily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po prudkých pádech burz z počátku týdne, způsobených pokračující krizí hypotečního trhu, jež vyústila v pád banky Lehman Brothers, v pátek akcie naopak rapidně posílily v reakci na plán americké vlády. Ta chce stabilizovat finanční systém založením zvláštního fondu, který by odkupoval špatné hypoteční úvěry Ve fondu by mělo být 500 miliard dolarů.

Článek

Burzy včetně pražské v pátek rekordně posílily. Britský index FTSE stoupl o dokonce 8,84 procenta, což je rekord, německý Dax pak o 5,56 procenta a pařížský CAC 40 si dokonce připsal 9,84 procenta. České akcie v pátek na pražské burze posílily nejvíce za 15 let. Hlavní index PX získal 11,73 procenta na 1316,2 bodu.

Česká burza následovala obdobně výrazný růst na vyspělých zámořských i evropských trzích. Makléři marně pátrali v paměti, kdy něco podobného na pražské burze zažili. Vždyť třeba za celý loňský rok se index PX zhodnotil o 14,2 procenta

Akciové trhy v Rusku po téměř dvoudenní přestávce vynucené pádem cen vylétly vzhůru. Hlavní index burzy MICEX se zvýšil o 28,7 procenta na 1098,9 bodu. Obchodování muselo být kvůli silnému růstu dvakrát přerušeno. Investoři měli značný zájem hlavně o akcie energetických koncernů a bankovních společností. Největší ruská ropná firma Rosněfť posílila o 45 procent a státní banka VTB dokonce o 60 procent.

Vlna růstu začala v Asii, kde čínské burzy v Hongkongu a Šanghaji zpevnily 9,5 procenta. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 zpevnil o 3,8 procenta. Růst se přenesl i do USA, kde Dow Jonesův index posílil o 3,91 procenta.  

Bush obhajoval nestandardní plán pomoci

Trhy nastartoval právě americký plán vytvořit zvláštní fond, který by odkupoval špatné hypotéční úvěry. Americký ministr financí Henry Paulson bude s Kongresem jednat o tom, že by se na tento fond vynaložilo půl biliónu dolarů. Podle ekonomů by tento fond mohl vyřešit jednou provždy problémy ve finančním sektoru, které světové burzy srážejí od loňského léta.

Americký prezident George Bush svůj plán v pátek obhajoval slovy: „Americká ekonomika čelí bezprecedentní výzvě. Odpovídáme bezprecedentní akcí.“ prohlásil, že mimořádný zásah vlády proti rizikům nynější finanční krize je naprosto nezbytný. "Musíme urychleně zasáhnout na ochranu zdraví naší ekonomiky," řekl Bush na páteční tiskové konferenci.

"Vzhledem k nynější prekérní situaci na finančních trzích a s ohledem na jejich klíčový význam pro každodenní životy Američanů je vládní zásah nejen oprávněný, ale i zcela nezbytný," dodal Bush a navrhovaný plán vládní intervence označil za "bezprecedentní".

Americký plán přišel po masivních intervencích centrálních bank, které poskytly injekci 247 miliard dolarů na řešení krize. Podíleli se na ní americký Fed, Evropská centrální banka, Švýcarská národní banka, japonská, anglická a kanadská centrální banky.

Akci přivítali i američtí demokraté. Předsedkyně dolní komory Kongresu Nancy Pelosiová uvedla: „Doufáme v rychlou akci. Podstatou je nyní čas.“ Otázkou je, ale zda ortodoxním radikálům nebude tento krok vadit, protože půjde opět proti ideji volného obchodu a deregulace. Navíc náklady ponesou daňoví poplatníci. Mnohým republikánům už vadila pomoc pojišťovně AIG, kdy se nejednalo o tak astronomické částky.

Pochybnosti expertů

Analytici se neshodují, zda jde o skutečné řešení. "Určitě je to pro investory světlo na konci tunelu. Rozsah je tak obrovský, že by to nakonec mohlo problémy vyřešit," poznamenal k navrhované podpoře finančního systému v USA analytik makléřské společnosti Macquarie Securities Daniel McCormick. 

Leckdo ale pochybuje, zda plán bude skutečně trvalým řešením problému. Kirby Daley z Newedge Group, varoval, že nejde o dlouhodobé řešení, které může utlumit trhy. „Chtějí zastavit krvácení a panuje panika,ale co se stane a co investoři, kteří jsou nyní v povznesené náladě, která není patřičná. Tohle není udržitelné.“

Howard Wheeldon z londýnských BGC Partners sice krok uvítal, ale hned upozornil: „Stále čelíme mnoha problémům jako je hrozba recese kvůli bankovní krizi.“ Podle něj banky do systému napumpovaly příliš mnoho peněz  Ekonomický editor BBC Robert Preston sdělil: „To může zásadně podkopat dolar a zvednout ještě více inflaci.“

Reklama

Související témata:

Související články

V USA se hovoří o finanční krizi století

Pád investiční banky vyvolal největší propad na americkém akciovém trhu od teroristických útoků ze září 2001, index Dow Jones ztratil jen během pondělí 4,4...

Výběr článků

Načítám