Hlavní obsah

Po brexitu CANZUK? Vize anglosaské unie nabývá na popularitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie po vystoupení z Evropské unie hledá nové možnosti mezinárodní obchodní spolupráce. Na popularitě v poslední době nabývá zejména myšlenka na unii Kanady, Austrálie, Nového Zélandu a Spojeného království – CANZUK.

Foto: Profimedia.cz

Na popularitě v poslední době nabývá myšlenka na unii Kanady, Austrálie, Nového Zélandu a Spojeného království – CANZUK.

Článek

„CANZUK je příležitost prosazovat užší vztahy mezi Kanadou, Austrálií, Novým Zélandem a Spojeným královstvím. Ty by zajistily cestovní a obchodní příležitosti pro občany těchto zemí, stejně jako obchodní vazby a spolupráci v zahraniční politice,“ sdělil Novinkám šéf kampaně CANZUK International James Skinner.

CANZUK by mělo v kostce být ekonomické spojenectví založené na podobném principu jako někdejší Evropské hospodářské společenství (EHS). Základní pilíře by představovaly především vzájemná obchodní výměna a volný pohyb občanů mezi jednotlivými státy.

Nejde však jen o brexit. Kanada si v průběhu prezidentství Donalda Trumpa vyzkoušela, že se nevyplácí orientovat se výhradně na USA. Austrálii a Nový Zéland zase v poslední době dohánějí stinné stránky čilé obchodní výměny s komunistickou Čínou.

Londýnský Big Ben už odbíjí brexitu: Jak moc bude bolet? A koho víc?

Ekonomika

Výhoda nového společenství tkví především v tom, že mezi zeměmi existují historické a kulturní vazby. Ve všech se mluví především anglicky a jejich formální hlavou státu je královna Alžběta II. Skinner věří, že by CANZUK vedl k nárůstu pracovních příležitostí a větší prosperitě těchto „podobně smýšlejících zemí“.

Myšlenka, jejíž čas nadešel

„CANZUK je myšlenka, jejíž čas nadešel. Lídr kanadské opozice Erin O’Toole, podle všeho budoucí předseda vlády, je jejím dlouhodobým fanouškem a povzbuzující signály zaznívají také od novozélandské premiérky Jacindy Ardernové,“ píše komentátor Jonathan Saxty v kanadském deníku Toronto Sun.

Foto: Reuters

Britská královna Alžběta II. je formálně také hlavou státu Austrálie, Nového Zélandu a Kanady.

Otázkou je, zda Saxty sílu těchto hlasů příliš nenadhodnocuje. Ardernová sice bližší spolupráci států Commonwealthu podporuje, k samotnému CANZUKu se ale nevyjádřila. Kanadu čekají volby v roce 2023, takže spekulace o budoucím premiérovi se jeví jako předčasné.

Británie bude muset dál dodržovat pravidla EU, jen se vzdala hlasu, říká expertka

Evropa

Příliš vážně tyto názory zatím nebere ani Monika Brusenbauch Meislová z Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Masarykovy univerzity. „CANZUK je podporován malou, ale poměrně dobře propojenou skupinou politiků, novinářů a obchodníků. Zatím tato idea rezonuje zejména mezi britskými a kanadskými konzervativci,” přiblížila expertka s dovětkem, že od těchto lidí stále nezazněl nějaký detailnější plán.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Opera v Sydney

Přesto lze říci, že je popularita myšlenky anglosaské unie patrná. Její zastánci se odvolávají především na průzkum z dubna 2018, tedy dva roky po osudovém brexitovém referendu. V průzkumu se pro volný pohyb mezi Kanadou, Austrálií, Novým Zélandem a Spojeným královstvím vyslovilo 82 procent Novozélanďanů, 76 procent Kanaďanů, 73 procent Australanů a 68 procent Britů.

„Naše kampaň v posledních letech rozhodně nabývá na popularitě. Britské rozhodnutí odejít z Evropské unie, kanadská nechuť zaměřovat se výhradně na Spojené státy a australské a novozélandské napjaté vztahy s Čínou vedly politiky ve všech čtyřech zemích k pochopení významu a hodnoty CANZUKu a příležitostí spojených s takovým spojenectvím,“ tvrdí Skinner z CANZUK International.

Podpora v parlamentu

Podporu unii CANZUK veřejně vyjádřili také například britská poslankyně Alicia Kearnsová nebo novozélandský poslanec Simon O’Connor. V britském parlamentu kromě toho působí parlamentní skupina pro CANZUK. Většina členů jsou konzervativci, ale patří mezi ně i dva labouristé.

„Jakožto předseda nadstranické parlamentní skupiny pro CANZUK jsem silně přesvědčen o politických myšlenkách, na kterých toto hnutí stojí. Jeden z hlavních důvodů mé podpory je, že dohoda CANZUK by zajistila zvýšení pracovních a cestovních příležitostí,“ uvedl na dotaz Novinek britský poslanec Paul Bristow.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Londýn, Westminster

„To by zajistilo množství příležitostí pro mladé lidi žít a získávat zkušenosti v jiných zemích, s nimiž toho máme tolik společného,“ dodal.

Podle kritiků to nemá ekonomickou logiku

Myšlenka CANZUKu ale není ani zdaleka všemi přijímána takto s nadšením. Jak upozorňuje Brusenbauch Meislová, pro část společnosti jde čistě o bizarní romantickou iluzi a „návrat ke starým imperiálním vizím”.

„Tito kritici se mimo jiné odvolávají na studie, které poukazují na silně negativní vliv velké geografické vzdálenosti na obchod – ostatně např. australský vývoz do Velké Británie se po celá desetiletí pohybuje pod dvěma procenty celkového australského vývozu,” vysvětlila Brusenbauch Meislová.

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Kontejnerová loď ve Vancouveru

To je podle ní zároveň jeden z důvodů, proč všichni představitelé CANZUK států podporovali před pěti lety setrvání Británie v EU. „Stejně neperspektivně se dle kritiků jeví i koncepce CANZUKu coby obranného a bezpečnostního paktu,” dodala.

Obchodní dohoda mezi Británií a Kanadou

Optimisticky se přesto zastánci CANZUKu dívají na probíhající jednání o rozšířené obchodní dohodě mezi Británií a Kanadou. Základní dohodu obě země ratifikovaly již v březnu a v účinnost vešla v dubnu. Objem obchodní výměny mezi oběma zeměmi se pohybuje kolem 22 miliard liber ročně (657 miliard korun).

Odchází stálice královny a tvář generace, truchlí Commonwealth nad princem Philipem

Evropa

Britská ministryně mezinárodního obchodu Liz Trussová na březnové online konferenci Konzervativních přátel Austrálie uvedla, že Britové velmi intenzivně vyjednávají také s Novým Zélandem.

„Obchodní jednání s Kanadou jsou klíčovou součástí strategie ‚Globální Británie‘ a věřím, že skvělá práce, kterou ministryně mezinárodního obchodu odvádí, může Británii k dohodě CANZUK jedině přiblížit,“ napsal poslanec Bristow Novinkám.

Podle Skinnera z kampaně za CANZUK může být tato dohoda dobrým základem pro budoucí anglosaskou unii. „Zejména v souvislosti s tím, že Spojené království se snaží uzavřít pobrexitové obchodní dohody také s Novým Zélandem a Austrálií,“ dodal.

Bristow připomněl také přihlášku Británie do Komplexní a progresivní dohody pro transpacifické partnerství (CPTPP), která navazuje na obchodní dohodu Transpacifické partnerství (TPP). Mezi jedenácti stávajícími členy už jsou ostatní tři státy CANZUKu. Společně s existujícím volným pohybem občanů mezi Austrálií a Novým Zélandem v rámci Transtasmánského cestovního uspořádání podle Bristowa mohou představovat základ pro budoucí unii CANZUK.

Reklama

Výběr článků

Načítám