Hlavní obsah

Plzeňský Prazdroj? Obchoduje se s cizím majetkem, říkají právovárečníci

Právo, Jan Švábek

Prodej Plzeňského Prazdroje japonské pivovarnické skupině Asahi nelibě nesou plzeňští právovárečníci. Pivovar, který byl podle nich v roce 1945 neoprávněně znárodněn, už léta chtějí vrátit zpět do plzeňských rukou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

„Obchoduje se s odcizeným majetkem. Nabyvatele na to zřejmě upozorníme dopisem, aby pak nebyl překvapen, že koupil pivovar, který je zatížen žalobami a poznámkami spornosti v katastru nemovitostí a v rejstříku ochranných známek,“ řekl Právu předseda Správní rady Právovárečného měšťanstva v Plzni Karel Svoboda.

Právovárečníci tušili, že pivovar od SABMilleru koupí jeden ze silných hráčů na trhu. Variantu, ke které nakonec došlo, ale považují za nebezpečnou. „Japonci budou vyrábět naše pivo v Japonsku. Budou ho lámat do asijských chutí, které jsou kyselé. Tím se značka Plzeňského Prazdroje bude dál znehodnocovat,“ uvedl Svoboda.

Doufám, že se japonské firmy stanou naším dobrým partnerem.
Plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD)

Významným držitelem právovárečných práv je i magistrát města. Plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) věří, že Prazdroj v Plzni zachová výrobu, zaměstnanost i dobrou pověst plzeňského piva. „Doufám, že se japonské firmy stanou naším dobrým partnerem,“ prohlásil.

Zrzavecký v létě žádal premiéra Bohuslava Sobotku, aby zahájil jednání o odkoupení pivovaru. Nyní připustil, že desítky miliard, za které se Prazdroj prodal, nemá stát ani město.

Ke znárodnění prý nedošlo

Postoj Plzeňanů se nemění. Potomci historických spolumajitelů plzeňského pivovaru jsou přesvědčeni, že znárodňovací proces nebyl ukončen. „Vycházíme i z expertizy profesora Karla Eliáše, který je hlavním autorem nového občanského zákoníku,“ poznamenal Svoboda.

Právovárečníci už podali žalobu na určení vlastnictví včetně vlastnictví k mimořádně cenným ochranným známkám. Žalobu letos na podzim začal projednávat Okresní soud Plzeň-Město.

Měšťanský pivovar byl znárodněn v říjnu 1945 na základě dekretu prezidenta republiky. Právovárečníci tvrdí, že ke znárodnění fakticky nikdy nedošlo, protože příslušný výměr nepodepsal odpovědný ministr, ale pouze úředník.

Nomura prodala pivovar SABu

Pivovar prý navíc nebyl zaplacen, jak předpokládal dekret a jak tehdy požadovala platná ústava. Obrovskou chybou pak podle Svobody byla privatizace pivovaru, v rámci které ho získala japonská investiční společnost Nomura.

To se stalo v roce 1998 krátce poté, co tato společnost získala podíl státu v někdejší Investiční a poštovní bance. O tři roky později Nomura prodala plzeňský pivovar koncernu SAB.

Právovárečné měšťanstvo v Plzni je nejstarší stavovskou organizací v Čechách. „Právo vařit pivo“ se váže na 225 domů, které mají ve spolku své zástupce. Měšťanský pivovar, který je dnes součástí Plzeňského Prazdroje, vznikl v roce 1842.

Reklama

Výběr článků

Načítám