Hlavní obsah

Plzeňská Škoda dodá 24 nízkopodlažních tramvají do Braniborska

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňská skupina Škoda Transportation dodá 24 nových nízkopodlažních tramvají do německé spolkové země Braniborsko. Tramvaje si objednala dohromady města Frankfurt nad Odrou, Branibor nad Havolou (Brandenburg an der Havel) a Chotěbuz (Cottbus). Součástí kontraktu v hodnotě tří miliard korun je ještě opce na dalších 21 vozů.

Foto: Škoda Transportation

Vizualizace tramvaje Škoda Transportation, která bude jezdit v braniborském Frankfurtu nad Odrou.

Článek

„Západoevropský trh, s Německem v čele, považujeme dlouhodobě za velmi důležitý trh a strategie orientace na tyto trhy se ukazuje jako správná. Dlouhodobý a pravidelný úspěch našich tramvají na německém trhu nás tak velmi těší,“ komentoval zakázku šéf představenstva a prezident skupiny Petr Brzezina.

Nová vozidla Škoda ForCity Plus nahradí stávající vysokopodlažní tramvaje, jež se v těchto městech blíží ke konci životnosti. Nízkopodlažní tramvaje jsou vhodné pro tělesně hendikepované.

Vozidla Škoda dodá ve dvou šířkách. Třináct z 24 objednaných vozidel míří do Frankfurtu, čtyři (případně osm dalších z opce) do Braniboru a zbývajících sedm (případně dalších třináct z opce) si objednala Chotěbuz.

Plzeňská Škoda dodá Českým drahám 60 elektrických vlaků

Ekonomika

Škoda zvítězila v celoevropském výběrovém řízení, které vyhlásily společně tři dopravní podniky.

Škoda Transportation již dříve v Braniborsku dodala nízkopodlažní tramvaje do Schöneiche-Rüdersdorfu. Dalších 14 tramvají Škoda ForCity Classic jezdí v Saské Kamenici (Chemnitz), další nízkopodlažní tramvaje ForCity Smart má poslat do Mannheimu, Heidelbergu, Ludwigshafenu a Bonnu na západě Německa.

V dubnu 2018 společnost převzala finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Později prodala desetiprocentní podíl jednomu z původních akcionářů Škodovky a členu dozorčí rady Michalu Koreckému.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám