Hlavní obsah

Plynová nadvláda Ruska nad Evropou se chýlí ke konci

V paměti snad ještě zůstala zima 2009, kdy se Evropa stala rukojmím sporů Ruska s Ukrajinou ohledně poplatků za distribuci plynu. Kreml tehdy demonstroval, že může přivřít kohouty a diktovat ceny. Nové metody těžby zemního plynu však podle agentury AP už hýbou trhy od Washingtonu přes Moskvu po Peking.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Článek

Těžba břidlicových plynů metodou hydraulického štěpení je totiž lákavá nejen pro USA, možná je například i v České republice. V USA se mluví nejen o soběstačnosti v dodávkách plynu, ale i zahájení produkce na export.

Cenová kalkulace je jednoznačná. Rusko dodávalo plyn v ceně 10 dolarů za jednotku, ale v USA má cenu 3 dolary za jednotku a ta ještě může údajně klesat až k jednomu dolaru. Klasická těžba přitom pro efektivnost vyžaduje údajně cenu 3 až 4 dolary za jednotku.

„Jejich dny dominance nad evropským trhem s plynem jsou sečteny,“ říká Fiona Hill, expertka na Rusko v Brookings Institution.

Rusko se může bránit ekologickými protesty

V Evropě proto sílí podezření, že Kreml a také velké těžařské firmy se budou takové podlomení svých příjmů zabránit. Například zisky ruského gigantu Gazpromu z plynu dosahují 44 miliard dolarů ročně (přes bilión korun).

Ekologické protesty a rozhodnutí politiků se tak paradoxně mohou jevit v jiném světle. Protesty proti těžbě břidlicového plynu probíhají i v České republice. [celá zpráva]

Strategická důležitost těžby břidlicového plynu se odrazila i v americké prezidentské kampani, kde republikánský kandidát Mitt Romney razí myšlenku snížení evropské energetické závislosti na Rusku. A podobně i prezident Barack Obama usilující o znovuzvolení vidí v plynu šanci, jak snížit objem dovážené ropy a vytvořit nová pracovní místa přímo v USA.

Hillová naopak upozornila na to, že ruský prezident Vladimír Putin naopak na konci roku 2011 ve veřejném vystoupení varoval, jak je hydraulické štěpení nebezpečné a škodlivé. Podle Hillové Američané už také tuší, že Rusové v Evropě začínají podporovat akce ekologů proti této těžbě a pravděpodobně provádějí i politický lobbing. Představitelé Gazpromu něco takového odmítají a tvrdí, že nové možnosti těžby jsou šancí i pro Rusko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám