Hlavní obsah

Plyn z Ruska stále neteče, nespokojení premiéři jedou za Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/KYJEV
Aktualizováno

Ani ve středu ráno nepřitekl do Evropy přes Ukrajinu žádný ruský plyn, přestože podle dohody měly být dodávky obnoveny už v úterý ráno. Zatímco se Moskva a Kyjev obviňují z odpovědnosti, proč se tak nestalo, za ruským premiérem Vladimirem Putinem míří premiéři Slovenska a Bulharska, tedy zemí, které přerušením dodávek plynu utrpěly nejvíce.

Článek

Roberta Fica a Sergeje Staniševa pozval Putin do Moskvy, aby "se společně pokusili nalézt východisko ze situace". Očekává se, že se k nim připojí i moldavská premiérka Zinaida Greceaniiová. Fico kvůli problémům s plynem navštívil i Kyjev. 

Ukrajina dnes odmítla žádost Slovenska o obnovení dodávek zemního plynu. Premiérka Julija Tymošenková na středeční schůzce slovenskému předsedovi vlády Robertu Ficovi vysvětlila, že Ukrajina nemá dost plynu, aby jej dodávala dalším zemím. Dodala, že s požadavkem na obnovení dodávek je třeba se obrátit na Moskvu.

"Ukrajina nemá dostatek plynu," řekla Tymošenková. "Podepsali jste kontrakt s Ruskem a pokud oni plyn poskytnou, pak i my zajistíme dodávky," dodala premiérka.

Problém s tranzitem ruského plynu přes Ukrajinu měla odblokovat dohoda zprostředkovaná Evropskou unií, ale dosud se žádný ruský plyn přes Ukrajinu do Evropy nedostal. Z odpovědnosti se vzájemně obviňují Moskva a Kyjev.

Interfax: Ukrajina zásobuje tranzitním plynem sebe

"Plynová katastrofa nastala," shrnula situaci ruská agentura Interfax. Zakončení "druhé plynové války" mezi Ruskem a Ukrajinou se mrznoucí Evropané nedočkali a co hůře, "stalo se naprosto jasné, že obyčejný hospodářský spor se přeměnil v technologickou katastrofu nového typu".

Interfax vidí příčinu v tom, že ukrajinský přepravní systém byl po novoročním zastavení dodávek z Ruska přepnut na zásobování domácích spotřebitelů, a tedy nyní nemůže přepravovat plyn do Evropy bez odpojení ukrajinských odběratelů; západ země dostává plyn ze zásobníků a východ prý plyn z potrubí.

Gazprom odmítl využít trasu nabídnutou Ukrajinci s tím, že pouští plyn do exportního plynovodu na Balkán a že plynovody nabídnuté Ukrajinci slouží k zásobování ukrajinského trhu, za což nemá zaplaceno.

"Nikdo nedokáže předvídat, co se bude s dodávkami plynu dále dít. Jasné je jen jedno: rusko-ukrajinské vztahy v energetice nemají budoucnost," dodal Interfax.

Slovensku zbývá 11 dní

Kvůli zastavení dodávek ruského plynu musí velcí odběratelé na Slovensku nadále počítat s výrazným omezením spotřeby plynu. Provozovatel distribuční sítě SPP-distribúcia ve středu oznámil, že stejná regulace se očekává i ve čtvrtek.

Bez plynu z Ruska, který pokrývá prakticky celou spotřebu země, je Slovensko již osmý den. Zásobování z rezerv by pro celé území státu mělo vystačit asi 11 dní. Výpadek dodávek z Ruska zatím nepocítily domácnosti, školy, nemocnice ani teplárny. Limitovaný odběr na bezpečnostní minimum má však asi tisícovka větších podniků.

Barroso se zlobí

Předseda Evropské komise José Barroso ve středu uvedl, že pokud Rusko a Ukrajina nezajistí dodávky plynu do Evropy, Evropská komise bude apelovat na evropské podniky, aby se společně obrátily na soud.

"Ten fakt je jasný. Rusko a Ukrajina nám ukazují, že nejsou schopní plnit závazky vůči některým evropským státům," podotkl Barroso.

Reklama

Výběr článků

Načítám