Hlavní obsah

Platy v Praze jsou čtyři tisíce nad průměrem ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoliv platy v hlavním městě rostly za poslední rok nejpomaleji, stále jsou o více než čtyři tisíce vyšší než celorepublikový průměr. Člověk pracující ve firmě v Praze si v prvním pololetí vydělal v průměru 21 497 korun.

Foto: Policie ČR

Nelegální balírna cigaret.

Článek

Průměrná mzda v celé ČR byla 17 817 korun. meziročně vzrostla asi o 6,4 procenta, zatímco v samotném hlavním městě to bylo o 5,7 procenta.

V Praze se mzdy ve firmách zvedly o 5,7 procenta, v průměru za celou Českou republiku byly vyšší o 6,4 procenta. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Tradičně nejlépe placení jsou zaměstnanci ve finančním sektoru a zaměstnanci v letecké dopravě. Letos v pololetí se jejich průměrné platy pohybovaly mezi 30 a 40 tisíci korun. Letos je ale předstihli lidé, kteří jsou činní v oblasti výpočetní techniky. U nich ČSÚ uvádí průměrnou mzdu převyšující 47 tisíc korun.

Nejhůře jsou na tom lidi v textilkách

Lukrativními zaměstnáními jsou v Praze podle statistiky také práce související s výrobou radiových, televizních a spojových zařízení, či vydavatelskou činností.

V mnoha profesích ale ani v Praze lidé nedosáhnou na celorepublikový průměr. Jsou to pracující v zemědělství, textilní výrobě či kožedělném průmyslu. Například zaměstnanci v textilním průmyslu si navzdory tomu, že se jim platy zvedly meziročně o 14,2 procenta, vydělali v průměru jen 13 107 korun.

Vyšší náklady na život

O několik tisícikorun víc na výplatní pásce ale neznamená, že lidé žijící v hlavním městě jsou výrazně bohatší. Ony tisícikoruny většinou zase zpětně utratí za bydlení, energii, oblečení nebo boty. Například pronájem bytu 2+1, který běžně vyjde na pět až sedm tisíc korun, stojí v Praze asi 10 tisíc korun. Koupě podobného bytu do osobního vlastnictví výrazně přesahuje milión korun.

Reklama

Související články

Mzdy rostly nejpomaleji za posledních šest let

Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 740 korun a dosáhla výše 17 817 korun. Podle Českého statistického úřadu, který v pondělí...

Výběr článků

Načítám