Hlavní obsah

Platební bilance v rekordním schodku 3,9 miliardy eur

ČTK, Jiří Vavroň
PRAHA

Schodek běžného účtu platební bilance se loni propadl do historicky největšího schodku - 3,9 mld. eur. Na schodek běžného účtu tlačila především zhoršující se bilance zahraničního obchodu v důsledku ekonomického ochlazení v západní Evropě.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

Obchod se zahraničím skončil loni schodkem 2,4 miliardy eur. Schodek běžného účtu je však nadále krytý přebytkem finančního účtu, který byl oproti roku 2001 více než dvojnásobný a dosáhl historického rekordu 11 miliard eur. V korunách přebytek na finančním účtu podle předpokladů analytiků vzrostl na 340,3 miliardy.

Loňský schodek je o 287 milionů eur větší než v předchozím roce. Výsledek, který v úterý zveřejnila Česká národní banka, je rovněž výrazně horší než očekávání trhu. Ekonomové odhadovali za celý rok schodek necelé tři miliardy eur.

Koruna na schodek platební bilance nereagovala

Koruna se od rána drží v úzkém pásmu mezi 31,56 až 31,59 Kč za euro a z tohoto pásma se nedostala ani po zveřejnění údajů o platební bilanci, která se loni propadla do historicky největšího schodku 3,9 miiardy eur. Krátce před 10:30 stála na 31,56 Kč za euro, řekl dealer České spořitelny Adam Vencel. Klid podle něj vydrží i po zbytek dne, a koruna by se tak měla udržet mezi 31,50 až 31,65 Kč za euro. Proti dolaru se koruna obchoduje kolem 29,70 Kč/USD, což je zhruba o čtyřicet haléřů slabší úroveň oproti pondělnímu závěru.

Na korunu bude mít tento týden zřejmě největší vliv čtvrteční oznámení výsledků růstu domácí ekonomiky v loňském posledním čtvrtletí a za celý loňský rok. Analytici v průměru očekávají, že v posledních třech měsících loňského roku ekonomika rostla o 2,2 procenta, což by mělo způsobit celoroční růst o 2,4 procenta. Česká ekonomika tak s největší pravděpodobností zpomalí z 3,3procentního růstu v roce 2001.

V korunovém vyjádření nastalo zlepšení

V korunovém vyjádření se schodek běžného účtu naopak zlepšil zhruba o tři miliardy na 121,4 miliardy korun. Podle zpřesněných údajů totiž deficit v roce 2001 činil 124,5 miliardy korun. Za poslední loňské čtvrtletí ale přebytek na finančním účtu výrazně zeslábl, upozorňuje Česká národní banka. Dosáhl pouze 804,3 milionu eur, což byl nejhorší čtvrtletní výsledek loňského roku. Ve třetím čtvrtletí přebytek činil přes tři miliardy eur a ve druhém se dokonce přiblížil šesti miliardám eur.

Na přebytku finančního účtu se loni podepsal zejména příliv přímých zahraničních investic, který v loňském roce dosáhl 8,74 miliardy eur (269 miliard korun). Zahraniční investice v tuzemsku přitom představovaly 8,96 miliardy eur. Příliv zahraničních investic ale na konci loňského roku zpomalil. Ve čtvrtém čtvrtletí zahraniční investice činily 825,5 milionu eur a ve srovnání se třetím čtvrtletím byly poloviční.

Teritoriální struktura zahraničního obchodu

V teritoriální struktuře zahraničního obchodu rostlo aktivní saldo obchodu se zeměmi Evropské unie při poklesu přebytku s Německem. Vůči ostatním zemím s tržní ekonomikou mimo EU klesl schodek obchodní bilance (především Švýcarsko a USA). Ve skupině "ostatních zemí" byl vývoj obchodní bilance ovlivněn růstem deficitu s mimoevropskými tranzitivními a rozvojovými zeměmi.

Dovozní poptávka po zboží z Číny a nově industrializovaných asijských zemí (Jižní Korea, Tchaj-wan, Singapur) trvale převyšovala český export do této oblasti. K mírnému zhoršení salda obchodní výměny došlo i vůči evropským zemím s přechodovou ekonomikou vlivem poklesu přebytku s Polskem a Slovenskem a růstu deficitu vůči Rusku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám