Hlavní obsah

Piana i kytary šly v nouzovém stavu na dračku

Právo, Martin Procházka, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co Čech, to muzikant, říká se. V nouzovém stavu se to potvrdilo. Lidé se v době, kdy zůstávali kvůli šíření nákazy doma, věnovali hudebním nástrojům víc než kdy jindy. Jejich nákupy rostly podobně jako v hlavní sezoně před vánočními svátky.

Foto: Petr Horník, Právo

Piano Petrof. Ilustrační foto

Článek

„Když jsme museli zavřít kamenné prodejny, nastal bezprecedentní nákup přes náš e-shop,“ řekl Právu regionální manažer společnosti Muziker pro ČR Vladimír Koliha. Nákupy tak více než vynahradily to, že byly v nouzovém stavu uzavřeny kamenné obchody. „Byly to druhé Vánoce,“ poznamenal Koliha.

Z obchodního hlediska to byly druhé Vánoce
Vladimír Koliha, Muziker

Zájem o hudební nástroje narostl skokově i u internetového prodejce Mall.cz. „Během karantény se lidé snažili zabavit sebe i své děti a prodeje vyrostly dvojnásobně,“ řekla Právu mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková.

Zatímco u Muzikeru se teď zájem přibližuje k normálu, Mall.cz registruje zvýšenou poptávku i nadále. „I po zrušení karantény a rozvolnění většiny vládních opatření se prodeje stále drží na 100% růstu ve většině kategorií,“ prohlásila Hobíková.

Lidé přitom měli největší zájem o piana. „Ve srovnání s loňskem, kdy zákazníci nejvíce pořizovali kytary, byl letos největší zájem o klávesy, až potom následovaly kytary a bicí soupravy,“ řekla Hobíková.

To potvrdil i Koliha. Poptávka na Muzikeru byla i po vybavení pro počítačové připojení jako USB mikrofony nebo zvukové karty, ale také po kytarách a ukulele.

V kamenných prodejnách byl podle Kolihy trend, kdy po jejich opětovném otevření návštěvníků chodilo méně, ale více nakupovali. Lidé podle něho také zaznamenali, že výrobci hudebních nástrojů mají v důsledku odstávek továren v Číně nebo Indonésii dramatická zpoždění s dodávkami.

Celosvětový prodej počítačů ve druhém čtvrtletí vzrostl

Hardware

„Naši zákazníci na to chytře a logicky reagují, takže nákupy neodkládají. Připomíná mi to trochu situaci za minulého režimu: když jste chtěl kolo s přehazovačkou, neřešil jste barvu, ale kdo je vedoucím železářství, aby se na vás za půl roku vůbec nějaké dostalo,“ vysvětlil.

Prodejce nyní skutečně zaznamenává nedostatek u některých značek a nahrazuje je v nabídce jinými. Situace by se po­dle Kolihy měla ustálit ve druhé polovině prázdnin.

I jako náhrada za zrušené kroužky

Online prodeje hudebních nástrojů v době nouzového stavu sice rostly, ale jelikož kamenné prodejny byly zavřené, někteří tuzemští výrobci včetně věhlasného producenta Petrof proto sčítali spíše ztráty.

Zájem o hraní na hudební nástroje projevovaly během karantény ve větší míře i děti. Vedle toho, že jim vláda kvůli riziku nákazy koronavirem zavřela školy, zrušili jim také kroužky, nemohly se vidět s kamarády a mnohé z nich se doma po několika týdnech začaly nudit.

Prodej nových aut letos klesne o 20 procent, předpovídá šéf české Škody Auto

AutoMoto

„Dcera hraje už několik let na příčnou flétnu, ale rozhodla se vyzkoušet si i saxofon. Protože je to drahý nástroj, nakonec jsme si ho půjčili za přijatelných 350 korun za měsíc,“ řekla Právu čtyřicetiletá maminka ze středočeských Řevnic.

„Možná ji k tomu inspirovalo sledování seriálu Simpsonovi, kde jejich holčička Líza na saxofon válí. Dcera se na ně po zavření školy dívala celé dny,“ dodala s úsměvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám