Hlavní obsah

Pečivo zdraží až o třetinu

Novinky, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České domácnosti brzy zaplatí za pečivo až o desítky procent více než dnes. Nízkou letošní sklizeň a rostoucí ceny potravinářského obilí chtějí ale pekaři zřejmě využít k vyššímu zdražení, než jaké by odpovídalo jen nárůstu ceny mouky.

Foto: Jana Borecká

Píšťalové hodiny s vojenskou kapelou si můžete v Muzeu Českého krasu poslechnout již jen do 10. března.

Článek

Pekaři argumentují tím, že kvůli tlaku obchodních řetězců jsou jejich ceny a marže velmi nízké. Rohlíky tak podraží o desetihaléře, chléb dokonce o koruny. Ceny potravinářského obilí podle generálního ředitele firmy Odkolek Ivana Fleka stouply o desítky procent a dále rostou. "Proto jsme rozhodnuti pokusit se o zvýšení cen v řádu několika desítek procent," prohlásil. "Pekařské výrobky brzy zdražíme v řádech desítek procent, počítám, že o dvacet až třicet procent," řekl Právu ředitel ostravské společnosti Pekaři a spol. Pekárna Poruba Vladimír Dubjak.

Velké obchodní řetězce zatím o připravovaném zdražení údajně nejsou informovány. "V souvislosti se změnami cen, co se týče pekárenského zboží, nás zatím ještě nikdo nekontaktoval. O zdražování proto zatím neuvažujeme," řekl Právu mluvčí společnosti Tesco Martina Čermáková.

MZe čeká zdražení podstatně nižší

Ministerstvo zemědělství nárůst cen pekárenských výrobků připouští, ovšem jen v menším měřítku. "Podle našich informací by skutečně mělo v blízké době dojít ke zdražení pekárenských výrobků, ovšem v řádu haléřů," řekl Právu mluvčí ministerstva Hugo Roldán. "Cena za potravinářskou pšenici na domácím trhu se nyní pohybuje v průměru okolo 3450 až 3550 korun za tunu, zatímco na trhu EU je to již přes 4000 Kč.

Cena suroviny se však na konečné ceně pekárenských výrobků podílí asi jen z jedné čtvrtiny, proto nepovažujeme za opodstatněné výrazné zdražení pečiva jen jako důsledek mírného zdražení potravinářské pšenice," dodal Roldán. Zdražování pečiva se dá brzy očekávat také v Olomouckém kraji. Zvyšování cen připravují velkopekárny i menší provozovny.

"Dodavatelé všechno zdražují a ani nevíme, co bude po letošní neúrodě s moukou. Zvyšující se náklady není možné unést. Rohlík teď prodáváme za korunu padesát a kilo chleba za dvacet korun. Většina ostatních pekáren za stejnou cenu nabízí nižší gramáž pečiva. Až na rohlíky od října asi zdražíme celý náš sortiment," sdělila Právu Vladimíra Skopalová z přerovského pekařství Tiefenbach.

Zdražování připustila také Marie Hrdová, ředitelka olomoucké průmyslové pekárny společnosti Penam. "Pekárna se už nemůže vejít do nákladů," poznamenala. "Zatím nevíme o kolik a kdy budeme chléb a pečivo zdražovat, ale určitě k tomu dojde," řekl Právu obchodní ředitel ústeckého Inpeka Josef Šupík s tím, že ji k tomuto nutí stále se zvyšující ceny mouky a režijních materiálů. "Už to zkrátka neutáhneme," dodal lakonicky Šupík.

Musil: pekařství hrozí krach

Zdražení pečiva připouští i generální sekretář Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislav Musil. "Chceme, aby české pekařství přežilo. Za současných cen mu však hrozí krach. Kdyby k tomu skutečně došlo, budeme muset pekařské výrobky dovážet a tím by jejich cena nerostla o desítky procent, ale v násobcích," řekl Právu Musil. Za hlavní důvody očekávaného zdražení označil vysoké ceny pšenice a fakt, že pekaři od roku 1997 udržují stejné či dokonce nižší ceny.

"Zdražují se vstupy, například obilí je kvůli letošní neúrodě mnohem dražší než na jaře. Zatímco v dubnu a květnu stála tuna pšenice 3000 až 3200 korun, v současnosti už máme potíže nakoupit pšenici za 4 tisíce," řekl Právu Musil. Podle něho se předpokládá, že se současná cena dlouhodobě nejen udrží, ale poroste i nadále.

"Do konce roku může pšenice podražit až na úroveň kolem 4200 korun. Kdyby šla ještě výš, bylo by na místě uvažovat o jejím dovozu. Momentální cena vůbec nezahrnuje zdražení paliv, energií, pohonných hmot a inflaci od roku 1997. Je to kvůli tlaku velkých prodejních řetězců, které si diktují velmi tvrdé podmínky," vysvětlil Musil. "Vzhledem k nízkým maržím u pekárenských výrobků nemají pekaři příliš kam sáhnout a zdražení musí přesunout dál," prohlásil výkonný ředitel Delta pekáren Jan Jedlička.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejhorší úroda za čtvrt století

Na nejnižší produkci obilí od roku 1979 ukazují první odhady letošní sklizně. Podle údajů ČSÚ k 20. červnu, doplněných o čísla ministerstva o sklizni kukuřice...

Sklizeň končí, úroda je slabá

Zemědělci sklidili téměř 98 procent z 1,36 miliónu hektarů obilovin. Produkce obilí činí 5,329 miliónu tun, což je meziroční pokles asi o 13 procent. Rolníci...

Výběr článků

Načítám