Hlavní obsah

Pecina: Energetický program zelených povede k dovozu elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina řekl v pořadu Otázky Václava Moravce, že energetický program Strany zelených, který počítá se zákazem výstavby dalších jaderných reaktorů i rozšiřování těžby uhlí pro výrobu elektřiny, vystavuje ČR sankcím. Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová to odmítla s tím, že její strana v žádném případě neohrožuje tržní prostředí.

Článek

Společnost ČEZ podle Peciny již začala realizovat rekonstrukci uhelných elektráren. Pokud by jí musela na základě energetického programu zelených přerušit, vyvolalo by to velké problémy.

Podle tiskového prohlášení Peciny by v důsledku realizace programu Strany zelených bylo v Česku postupně zavřeno více než 60 procent kapacit pro výrobu elektrické energie. "O soutěžním prostředí za těchto podmínek vůbec nelze hovořit. Masivní dovozy elektřiny by převážily nad vlastní výrobou a výsledkem by byl trh dodavatele, který by si zcela nekompromisně diktoval podmínky konečným zákazníkům. Výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů přitom není plnohodnotnou náhradou," uvádí.

Navíc nelze přehlížet, že rentabilnost výstavby a provozu těchto alternativních způsobů výroby je zajištěna jen díky masivním dotacím od státu, které logicky zvýhodňují jednu skupinu výrobců na úkor druhých a vedou v konečném důsledku ke zdražení elektřiny, píše Pecina ve svém prohlášení.

Kuchtová nesouhlasí

Kuchtová v televizi připomněla platné usnesení vlády o neprolomení územních těžebních limitů, ke kterému se koaliční smlouva hlásí. Podle ní tedy nejde o ohrožení trhu, ale o zachování stávající situace.

Pecina se v pořadu zároveň omluvil Kuchtové, kterou minulý týden označil za nechvalně proslulou 'jihočeskou matku', která byla za činnost proti české jaderné energetice poměrně otevřeně placena z rakouských zdrojů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám