Hlavní obsah

Paroubek: Nevylučuji vyvlastnění pozemků pro Hyundai

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek pokládá pravděpodobnost, že korejská automobilka Hyundai u nás investuje, po jednání s jejími představiteli za vysokou. A to i přesto, že moravskoslezské hejtmanství stále nedospělo k dohodě se Zemědělským družstvem vlastníků v Nošovicích o koupi jejich pozemků.

Článek

"Pokud jde o Nošovice, nevylučuji ani nějaký dost razantní postup. Záleží teď na ministerstvu průmyslu a také poslaneckém klubu ČSSD. Umím si představit nějaký lex specialis pro tento účel, který by vedl k vyvlastnění těchto pozemků," řekl Paroubek.

Premiér si neumí představit, že by věci zůstaly jen tak, když má vláda o investici Hyundai eminentní zájem. Pokud by stát pozemky v Nošovicích pro Hyundai nezískal, může se začít podle Paroubka uvažovat o zóně v Ostravě -Mošnově.

V polovině ledna se Paroubek chystá osobně do Koreje. Na věci nic podle premiéra nezmění ani personální změna na postu vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna, který s Hyundai jednal. 

Nynější jednání s Korejci mohou zřejmě definitivně rozhodnout o osudu investice za 35 až 40 miliard korun s roční výrobou 300 tisíc vozů. Jednat se má i o podpoře, kterou stát může Hyundai na její investici poskytnout. Moravskoslezský kraj podle posledních informací již uzavřel smlouvy s 95 procenty vlastníků pozemků a domů, nebo má příslib prodeje.

Zemědělské družstvo vlastníků v Nošovicích sice nesouhlasilo s podmínkami, které nabídl kraj, pokud družstevníci uvolní pozemky pro zónu, nicméně vyzvalo k jednání o kompromisu. Kraj původně zemědělcům nabídl kompenzaci 60 miliónů korun a pětiletý pronájem náhradní půdy. Družstvo ale požadovalo 147 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám