Hlavní obsah

Paroubek chce zvýšit podporu hypoték o procento

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek by rád zvýšil státní podporu hypoték o jedno procento. Nyní stát dotuje hypotéky jedním procentem z úroků k úvěru. Ministr také uvedl, že zákon o nájemném by měl být hotov v polovině příštího roku a chce také regulovat nájemné ještě následujících pět let.

Foto: Jaroslav Blažek

Udělování ceny "Pilníkovský pelikán"

Článek

Státní podpora hypoték se nyní týká jen nemovitostí starších dvou let. Paroubek by  rád dotace pro starší a nové bydlení sjednotil. Nyní se podpora k hypotékám na nové bydlení vůbec neposkytuje, vláda to dosud zdůvodňovala nízkými úrokovými sazbami.

"Větší podpora hypoték je jistě dobrá, ale jen za předpokladu, že peníze na to půjdou z jiného způsobu podpory," řekla Novinkám ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní není správné, když stát podporu bydlení mnoha různými způsoby "Pokud už stát peníze dává, měl by je dávat do jednoho hlavního kanálu, tím jsou podle mě právě hypotéky," dodala Šichtařová.

Ministr ale podporuje i nápad novomanželských půjček až ve výši 300 tisíc korun, které by hlavně měly sloužit na nákup bydlení. "Počítáme také s tím, že by to mělo být na nákup družstevních podílů nebo na odkup pohledávek. I tímto způsobem mohou mladí lidé získat za rozumné peníze byt," uvedl ministr.

Stát hypotéky podporovat ještě na začátku roku dvěma procenty z úrokové míry. Pak ale ministerstvo pro místní rozvoj zareagovalo na pokles úrokových sazeb a podporu snížilo. nyní by se, s rostoucími úrokovými sazbami, vrátila zpět na dvě procenta.

Zákon o nájemném bude příští rok

Návrh zákona o nájemném by měl být hotov v první polovině příštího roku. Během dalších pěti až šesti let by měla pokračovat regulace nájemného.  Na zákon, by vztahy nájemníků a nájemců upravoval čekají obě strany už dva roky.

Podle něj by měla dál pokračovat regulace nájemného, alespoň dalších pět let. S tím majitelé domů samozřejmě nesouhlasí. Předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček již dříve řekl, že na nájemném se vybírá zhruba polovina toho, kolik je potřeba na udržování nemovitosti.

Deregulace až v roce 2010

Uvolnění regulovaných cen bydlení je podle Paroubka možné za pět až šest let. "Předpokladem je samozřejmě vytváření určitého finančního polštáře ve státním rozpočtu od roku 2006," dodal ministr. Peníze by byly určeny lidem, kteří by se kvůli růstu nájmů dostali do sociálních problémů. Podle Paroubka by se tak nájemné deregulovalo kolem roku 2009 nebo 2010. "Máme k tomu vůli," dodal ministr.

Byty ve vlastnictví obcí, které se uvolní odchodem lidí do vlastnického bydlení, by podle Paroubka měly sloužit spíše sociálním potřebám. "Nedovedu si představit, že by obce uvolnily nájemné v obecních bytech na tržní nájemné," poznamenal dále ministr.

Anketa

Měl by podle vás stát co nejdříve deregulovat nájemné?
Ano
63,1 %
Ne
36,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 279 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám