Hlavní obsah

Pařížští technici poničili letadlo SkyEurope, cestující nocovali na letišti

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další cestující využívající služeb slovenských aerolinek SkyEurope museli neplánovaně strávit noc v Paříži. Technici tamního letiště Orly totiž omylem poškodili letadlo společnosti tak, že nemohlo ve středu večer odletět. K nehodě došlo paradoxně týden poté, co letiště Orly zabavilo SkyEurope jiné letadlo kvůli dluhům.

Foto: Miroslav Földeši , ČTK

Článek

Právě minulý týden v pondělí požádaly aerolinky o ochranu před věřiteli. Od té doby se jí však lepí smůla na paty. Ještě ten den byl jeden letoun společnosti zadržen pařížským letištěm kvůli dluhům. V následujících dnech se potýkaly s problémy i další letadla SkyEurope. [celá zpráva]

Série "pohrom" pokračují i tento týden. „Při manipulaci a odsouvání nástupního mostu k letadlu došlo k odtrhnutí lanka ke dveřím,“ vysvětlil úterní nehodu mluvčí firmy Tomáš Kika. Jak sdělil Novinkám, i přes tuto drobný problém nebylo možné, aby letadlo odletělo, protože to neumožňují letištní předpisy.

Ke smůle přispělo i to, že letiště Orly se na noc uzavírá, proto nemohli na místo dorazit technici SkyEurope, kteří by závadu opravili. Cestující tak museli být v Paříži ubytováni, odletět by měli ve čtvrtek po poledni.

Aerolinky mají mít deset strojů, létá jich jen sedm

Jeden z osmi letounů společnosti stále drží právě pařížské letiště kvůli dluhu. Podle Kiky je to protiprávní a firma bude požadovat finanční kompenzaci. Dalším problémem je, že SkyEurope mají podle letního letového řádu využívat deset strojů. K dispozici jich mají jen osm, přičemž jeden je zadržován.

„Další dvě letadla budeme mít během následujících dní či hodin. Máme zabezpečené náhradní kapacity a dokážeme letový řád pokrýt,“ vysvětlil Kika.

Konkurence brousí zuby

Z problémů aerolinek chtějí vytěžit její konkurenti, a to jak nízkonákladový nováček na pražském ruzyňském letišti Wizz Air, tak domácí České Aerolinie. Například Wizz Air chce využít komplikací SkyEurope k větší expanzi na ruzyňském a bratislavském letišti. Rozšíří počet destinací z těchto míst. „V případě, že by někteří z našich konkurentů zkrachovali, Wizz Air je tu a nabídne cestujícím řešení. V podstatě to již děláme," uvedl před několika dny John Stephenson, výkonný viceprezident Wizz Air.

ČSA naopak nabídnou své služby za poplatek. Pokud má cestující problémy a má zakoupenou letenku například u SkyEurope, Ryaniar či Smart Wings, mohou po zaplacení 50 eur využít nejbližší let ČSA.

„Využít nabídky je snadné. Postačí, aby se cestující s platnou letenkou svého původního přepravce spojil s kontaktním centrem Českých aerolinií, nebo navštívil pokladny společnosti na Letišti Praha, a zarezervoval si nejbližší možný let s ČSA. Zákazník uhradí cenu 50 eur za jeden směr,“ vysvětlila mluvčí společnosti Hana Hejsková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám