Hlavní obsah

Padlý sklářský gigant Crystalex po roce obnovil výrobu

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sklářský podnik Crystalex v Novém Boru na Českolipsku po roční odmlce ve čtvrtek oficiálně zahájil výrobu nápojového skla. Dvanáctiměsíční pauza byla způsobená krachem skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), jejíž největším výrobním závodem byl právě novoborský Crystalex.

Článek

Výrobu se podařilo obnovit novému vlastníkovi - firmě Crystalex CZ (dříve CBC Invest), která světoznámý podnik získala v konkurzu za 362,7 miliónu korun.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

"Vracejí se k nám bývalí zákazníci. Během uplynulého roku trhy padly po celé Evropě, tak nám významné zákazníky nikdo nepřebral a odbyt máme dnes z poloviny zajištěný na celý rok," řekl novinářům jednatel Crystalexu CZ Jiří Hudera s tím, že prvním produktem, který je vyráběn, byla symbolicky zvolena nejúspěšnější nápojová souprava Claudia od výtvarníka Miloše Matouška, jejíž první produkce proběhla v roce 1974.

Firma ale nezahálí a připravila i novinky, které únoru představí na veletrhu Ambiente 2010 v německém Frankfurtu nad Mohanem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V novoborském Crystalexu se 21. ledna znovu naplno rozjely automatické linky na výrobu nápojového skla.

„Výrobu zajišťují zatím dvě automatické linky, které v nepřetržitém provozu vyprodukují 50 tisíc skleniček za den,“ řekl výkonný ředitel Crystalexu CZ Miroslav Šebesta. Ten se stejně jako dalších dvě stě padesát pracovníků na stejnou pozici po roce opět vrátil. Do znovuobnovení výroby museli noví majitelé investovat až 60 miliónů korun.

„Linky prošly generální opravou. Pokud budou zakázky, v létě bychom spustili další dva tavící agregáty, abychom zahájili výrobu na dalších dvou linkách,“ prohlásil Šebesta a dodal, že v té době už by měl podnik zaměstnávat na 450 lidí. Před rokem v Crystalexu však pracovalo na 1300 zaměstnanců, šanci vrátit se do práce mít všichni nebudou ani v budoucnu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

„Jsem rád,že jsem se mohl po roce vrátit. Byl jsem celý rok dobu evidován na úřadu práce, jiné zaměstnaní jsem si nenašel, je tu vysoká nezaměstnanost,“ řekl Právu seřizovač automatické linky Roman Stromecký, který v závodě pracuje už přes dvacet let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám