Hlavní obsah

Pád ropného trhu pokračuje. Brent je nejlevnější od června 1999

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy z ekonomických dopadů globální pandemie covidu-19 dále ovládají trh s ropou, uvedl server listu Financial Times. Cena severomořské ropy Brent v průběhu středečního obchodování v Asii klesla o 17 procent na 15,98 dolaru za barel. Jde o nejnižší cenu od června 1999. Od začátku týdne cena této komodity klesla o 40 procent.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

V předchozích dnech také došlo ke kolapsu ceny americké lehké ropy WTI. Ta se dokonce nějakou dobu dostala do záporných hodnot v důsledku nedostatku skladovacích kapacit.

Ten, kdo chtěl ropu v květnu prodat, tak za ni musel kupujícímu teoreticky ještě zaplatit.

Kolaps cen ropy sníží cenu benzinu i v Česku. Platit nám ale benzinky nebudou

Ekonomika

Analytici očekávají, že ceny benzinu a nafty v Česku budou nadále klesat, přičemž svůj podíl na tom bude mít právě vývoj na trhu s ropou. Cena ropy se na cenách pohonných hmot podílí zhruba z jedné pětiny.

Ropný kartel OPEC se s Ruskem a dalšími partnery 12. dubna dohodl na snížení těžby o 10 milionů barelů denně. Takový krok by za normálních okolností hnal ceny komodity nahoru, to se však v současnosti neděje kvůli snížené poptávce v důsledku pandemie koronaviru v kombinaci se zvýšením zásob ropy v USA.

Trh s americkou ropou je v rozkladu, těží se všude a není ji kam dávat

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám