Hlavní obsah

Oživení české ekonomiky bude mít tvar písmene W

Oživení české ekonomiky zřejmě bude mít tvar nesymetrického písmene W. Podruhé by se ekonomika na dolní úroveň měla dostat kolem poloviny roku 2010. Uvedl to na investičním summitu pro střední a východní Evropu pořádaném agenturou Reuters viceguvernér České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl.

Foto: Aly Song, Reuters

Článek

"První pozitivní signály uvidíme v první polovině roku 2010, potom přijde něco jako další pokles, a poté ekonomika začne konečně růst," uvedl Hampl. Tempo růstu však bude podle něj nižší než sedm procent, což byl růst, který česká ekonomika zažívala v uplynulých letech.

Hampl také přivítal zvýšení některých daní a omezení výdajů státu, které v pátek schválila Poslanecká sněmovna. Uvedl, že je to signál zodpovědnosti a správná odpověď na zvyšující se výpadky ve výběru daní.

Česká ekonomika se v letošním druhém čtvrtletí technicky vymanila z recese. Hrubý domácí produkt za tři měsíce do konce června sice meziročně klesl o 5,5 procenta, ve srovnání s předchozím čtvrtletím se však zvýšil o 0,1 procenta.

Hampl se domnívá, že až přijde oživení, nebude růst nejen v České republice, ale v celé Evropě tak vysoký, jako před krizí. Ekonomové pochybují o budoucím tempu růstu vzhledem k potřebě vypořádat se s vysokou hladinou zadlužení jak v soukromé, tak ve veřejné sféře a kvůli pravděpodobnému zpřísnění úvěrových podmínek i kontroly, napsala agentura Reuters.

Snahy o zvýšení regulace finanční oblasti Hampl kritizoval, regulace prý mohou způsobit více škody než užitku. Politici z Východu a Západu podle Hampla přijali ve snaze přijít s řešením pro finanční odvětví "mentalitu stáda". Vzhledem k rekordním deficitům většiny státních rozpočtů však nemají oprávnění kázat o tom, jak se má trh bránit nadměrnému utrácení.

Reklama

Výběr článků

Načítám