Hlavní obsah

Ovocnáři a zelináři mohou kvůli ruským sankcím přijít až o 1,4 miliardy

V souvislosti s ruskými sankcemi uvalenými na dovoz potravin a následným propadem cen na trhu a tržbách mohou čeští ovocnáři a zelináři přijít odhadem o 590 miliónů až 1,4 miliardy korun, uvádí materiály zpracované vládou.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Informace vyplývají z Hodnocení dopadů sankcí v rámci ukrajinské krize, který zpracovala vládní pracovní skupina k sankcím. Propad cen se podle dokumentu dotkne zhruba 900 pěstitelů jablek a 470 pěstitelů zeleniny.

U pěstitelů ovoce se odhadované ztráty pohybují v rozmezí 350 až 700 miliónů Kč. Ovocnáři se bojí, že unijní trh zaplaví polská jablka určená původně pro trh ruský. Zelináři odhadují, že přijdou s ohledem na pokles cen o 240 až 720 miliónů Kč. Ztráty jsou odhadovány pro období od září 2014 do vyskladnění zásob v červnu 2015.

"Na polském trhu bude zbývat zhruba jeden milión tun jablek, které oni normálně vyváží do Ruska," řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Množství jablek na trhu zvýší také jablka z Nizozemska a Itálie, byť jsou vývozy z těchto zemí do Ruska o řád nižší než polských jablek. "Neexistuje žádný trh na světě, který by byl schopen absorbovat takové množství jablek," dodal Ludvík s tím, že logicky bude následovat propad cen, jehož výši je nyní těžké odhadovat.

Ke zpracování jde v průměru třetina jablek

Patrný je podle Ludvíka propad cen na trhu jablek určených na zpracování. "Zpracovny vyhlásily ceny, které jsme tady měly možná před 30 lety a řada pěstitelů to ani sklízet nebude a jsou o 70 procent nižší, než byly loni," řekl Ludvík. Na zpracování jde podle něj v Česku v průměru 30 až 40 procent úrody jablek ročně.

Moskva začátkem srpna zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Podle dokumentu nelze prý vyloučit, že by nárazově mohly výkupní ceny embargovaných potravin klesnout o deset až 15 procent. "Nicméně pro koncové spotřebitele lze racionálně očekávat dopad na snížení cen zasažených komodit maximálně pět procent," uvádí se v dokumentu.

Reklama

Související témata:

Související články

V Rusku po zavedení sankcí zdražují potraviny

Navzdory ujišťování Kremlu o tom, že sankce vyhlášené Ruskem proti západním státům neovlivní cenovou hladinu zboží na ruském trhu, začaly v Moskvě i v ruských...

Výběr článků

Načítám