Hlavní obsah

OPEC se dohodl na prodloužení dohody o snížení těžby. Ropa zdražuje

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) odsouhlasili prodloužení dohody o omezení těžby o devět měsíců. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na jednoho z delegátů kartelu. Ceny ropy po zprávě rostly o 1,5 procenta.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih v obležení novinářů po jednání OPEC

Článek

OPEC a jeho spojenci se loni v prosinci dohodli na snížení dodávek ropy na trh asi o 1,2 milionu barelů denně. Samotný OPEC se zavázal snížit těžbu o 812 000 barelů denně a jeho spojenci o dalších 383 tisíc barelů denně. Dohoda byla sjednána na prvních šest měsíců letošního roku, její platnost v neděli vypršela.

Trhy očekávají, že na prodloužení dohody se širší skupina, nazývaná také OPEC+ , dohodne v úterý. Saúdská Arábie a Rusko, dva největší těžaři celé skupiny, se již o víkendu shodly na tom, že v omezování dodávek je zapotřebí pokračovat.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Ropa Brent po zprávě zdražovala o 1,5 procenta na 65,60 dolaru za barel.

OPEC a jeho spojenci začali s koordinovaným snižováním těžby v roce 2017, aby tak zabránili prudkému propadu cen ropy po nárůstu těžby v USA, které překonaly Rusko a Saúdskou Arábii a staly se největším světovým těžařem. Cena severomořské ropy Brent od začátku letošního roku vzrostla o více než čtvrtinu.

Členové OPEC:
Alžírsko (1969), Angola (2007), Ekvádor (2007), Írán (zakládající člen), Irák (zakládající člen), Kuvajt (zakládající člen), Libye (1962), Nigérie (1971), Katar (1961-2019), Saúdská Arábie (zakládající člen), Spojené arabské emiráty (1967), Venezuela (zakládající člen), Gabon (1975-1995, 2016 znovu), Konžská republika (2018), Rovníková Guinea (2017)

Podle analytiků by se však ceny ropy mohly dostat pod zvýšený tlak kvůli zpomalujícímu růstu světové ekonomiky, zvláště vlivem obchodního sporu mezi USA a Čínou, a vysoké těžbě ve Spojených státech, které se k dohodě o omezení dodávek nepřipojily.

Reklama

Výběr článků

Načítám