Hlavní obsah

OPEC schválil navýšení těžby ropy. Její cena začala růst

Ropa v úterý výrazně zdražuje, důvodem je optimismus na trhu týkající se poptávky. Cena severomořské ropy Brent překročila 80 dolarů za barel, dostala se tak na nejvyšší úroveň od listopadu, napsala agentura Reuters.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V úterý kolem půl páté odpoledne si Brent připisoval 1,5 procenta na 80,17 dolaru. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 1,5 procenta na 77,24 dolaru.

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenci v čele s Ruskem se na úterním zasedání dohodli, že v únoru zvýší těžbu ropy o dalších 400 tisíc barelů denně.

Podle zdrojů agentury Reuters skupina zvaná OPEC+ zvýšení těžby schválila na základě předpokladu, že koronavirová varianta omikron bude mít na poptávku po ropě pouze omezený dopad.

Experti: Drahé kovy loni zlevnily, výrazně zdražila ropa a průmyslové kovy

Ekonomika

„Ačkoli počet případů nákazy omikronem v klíčových částech světa roste, absence rozsáhlých restriktivních opatření pravděpodobně udrží obavy ohledně poptávky (po ropě) pod kontrolou,“ uvedli ve své zprávě analytici společnosti RBC.

Britská ministerská náměstkyně pro očkování a veřejné zdraví Maggie Throupová uvedla, že u lidí hospitalizovaných s nemocí covid-19 v Británii se nyní většinou projevují méně závažné příznaky než dříve. V této fázi proto podle ní není potřeba přijímat další opatření proti šíření koronaviru.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire prohlásil, že vzestup počtu případů nákazy variantou omikron sice narušil aktivity v některých odvětvích, ale nehrozí podle něj „paralýza“ ekonomiky. Zároveň potvrdil prognózu, podle které by se měl hrubý domácí produkt (HDP) Francie v letošním roce zvýšit o čtyři procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám