Hlavní obsah

OKD nemá peníze na mzdy

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Těžební společnost OKD, která je v úpadku, má problémy s penězi. Hrozí, že horníci nedostanou vyplaceny celé mzdy za měsíc květen. Jasno má být na počátku příštího týdne, vedení firmy spolu s insolvenčním správcem Lee Loudou požádalo o pomoc stát.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov společnosti OKD

Článek

„Obě strany zanalyzovaly současnou ekonomickou situaci a průběžné financování závazků těžařské společnosti. Předpokládají, že na přelomu tohoto a příštího týdne bude zřejmé, zda se OKD podaří zajistit dostatek finančních zdrojů pro výplatu mezd za měsíc květen v plné výši,“ sdělil po středečním jednání manažerů a Loudy v Karviné mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Dodal, že nejpozději ve čtvrtek 2. června bude o situaci informován písemně předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Součástí společného dopisu vedení OKD a insolvenčního správce je žádost o pomoc při úvěrovém financování firmy.

Nervozita mezi horníky roste

Právě kvůli možnému krácení či dokonce nevyplacení mezd stoupá mezi horníky napětí. V úterý to potvrdil místopředseda Sdružení hornických odborů OKD Štefan Pinter.

„Nikdo z nás si nedovede představit situaci, která by nastala, kdyby peníze na výplaty nebyly,“ upozornil.

Horníci podle něj vydrží hodně, ale pokud „se to jednou zlomí, tak se to už těžko bude zvládat”. „Priorita číslo jedna je, aby dostávali za tu svou těžkou práci mzdu včas,“ doplnil.

OKD dluží přes 650 věřitelům více než 17 miliard korun. Krajský soud v Ostravě proto poslal společnost počátkem května do insolvence. [celá zpráva]

Dosud přihlásilo své pohledávky přesahující celkovou částku 10 miliard 129 věřitelů. Řádný věřitelský výbor se z rozhodnutí soudu sejde v srpnu.

Provoz v OKD běží dál, firma má asi 9800 kmenových, 2500 dodavatelských a 200 agenturních zaměstnanců.

Soud ve středu ustanovil prozatímní věřitelský výbor, ve kterém je Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)ˇcoby zástupce státu, dopravní skupina Advanced World Transport (AWT), patřící do skupiny PKP CARGO a Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna.

Insolvenční správce Louda uvedl, že složení výboru odpovídá jeho představě, od jeho členů očekává intenzivní spolupráci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám