Hlavní obsah

OKD chce ukončit těžbu v Paskově k poslednímu prosinci letošního roku

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukončit těžbu na Dole Paskov na konci letošního roku chce těžební společnost OKD. Podle mluvčího firmy Ivo Čelechovského s tím alespoň počítá návrh, který vedení firmy předložilo věřitelům. Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík ale na pondělním jednání moravskoslezské tripartity uvedl, že OKD nebude moci uzavřít ztrátový důl dříve než příští rok v květnu kvůli legislativním důvodům.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Paskov ve Staříči na Frýdecko-Místecku

Článek

„Není ta situace jasná, nicméně legislativně už to nejde rychleji než 1. května 2017, takže očekávejme, že by to mohlo být až ve druhé polovině příštího roku,“ řekl Pytlík a dodal, že část zaměstnanců Paskova je rozhodnuta odejít z dolu z organizačních důvodů jen s polovinou odstupného, takže namísto dvanáctinásobku měsíčního platu dostane jen šestinásobek.

„Domníváme se, že by to bylo částečné řešení dnešní situace. Zatím však věřitelský výbor k tomu nepřijal rozhodnutí. Uvidíme, jak to dopadne v následujících týdnech,“ poukázal a upozornil, že v první vlně by takto mohlo odejít asi 160 lidí. Jejich propuštění by přišlo firmu na zhruba 34 miliónů korun.

Finální rozhodnutí v říjnu

Důl Paskov zaměstnává asi 1800 lidí. Jak mluvčí OKD Čelechovský nastínil, firma předložila věřitelům návrh ekonomických principů a modelu fungování společnosti do roku 2023. „Tento model předpokládá ukončení těžby na Dole Paskov k 31. prosinci 2016, s možností započetí prací technické likvidace dolu po získání povolení, s předpokládaným termínem květen nebo červen 2017,“ objasnil s tím, že v meziobdobí by probíhal tzv. konzervační režim, což je režim nezbytných bezpečnostních prací.

„Finální rozhodnutí bude nicméně navrženo představenstvem společnosti a projednáno insolvenčním správcem a věřitelským výborem v průběhu října, a to na základě posouzení a vyhodnocení všech technických, obchodních a ekonomických možností a faktorů, které toto rozhodnutí vyžaduje,“ doplnil mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám